Rabarbar to wspaniałe warzywo, które kojarzy się nam z wakacjami, babcinym kompotem, a także kruchym ciastem z kruszonką! W kulinariach zastosowanie znalazła twarda część byliny zwana ogonkiem liściowym.
Charakteryzuje się ona cierpkim, kwaskowym smakiem. Rabarbar jest wspaniałym źródłem witaminy A, C, E, a także błonnika, potasu czy magnezu. Ponadto jest on swoistym przeciwutleniaczem, wpływającym na wygląd skóry i stan komórek.
Koniecznie pamiętać należy, ze rabarbar zawiera kwas szczawiowy, który niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Nie ma się jednak czego bać! Obróbka cieplna sprawia, że warzywo to można spożywać bez obaw.
Młody rabarbar doskonale smakuje w kompotach, syropach, konfiturach, ciastach czy drożdżowych bułeczkach. Niewątpliwie smakołyk ten jest również dodatkiem do wielu dań obiadowych, mięs czy sałatek!
Nie wiesz jak wykorzystać to zasłużone warzywo? Sprawdź nasze propozycje i zainspiruj się kulinarnie. Zapraszamy!
Kwaskowy dodatek
Każdy kto w dzieciństwie próbował rabarbaru, potwierdzi że jego smaku nie da się zapomnieć! Tego cierpkiego przysmaku warto używać także teraz - w dobie gotowych, przetworzonych produktów!
Do tego celu idealny okaże się przepis na łopatkę pieczoną w rabarbarze z dodatkiem aromatycznego cynamonu - zaskocz swoich najbliższym nietypowo podaną sztuką mięsa!
Lekkim przysmakiem z magicznym składnikiem są pieczone buraki, rabarbar, mozzarella, ocet balsamiczny! Tę recepturę warto wykorzystać zwłaszcza wtedy, gdy spodziewamy się wyszukanych gości. Prosta w przygotowaniu, odpowiednia także dla osób dbających o linię!
Słodki deser warto urozmaicić o orzeźwiający dodatek! Sernik z rabarbarem i truskawkami lub kruche ciasto z rabarbarem i marcepanem, spiszą się w tej roli wyśmienicie! Podane w apetyczny sposób zdobędą serce - a przede wszystkim podniebienie - nawet najwybredniejszych łasuchów!
W sezonie na naszego warzywnego bohatera, koniecznie przygotujcie znakomity i oryginalny koktajl rabarbar, truskawki, pomarańcza! Ten rześki przysmak, wspaniale ochłodzi i doda energii w upalny dzień.
Doskonałym orzeźwiającym pomysłem na żar z nieba jest także kompot z rabarbaru! Gwarantujemy, że smak tego napoju przypomni Wam beztroskie lata dzieciństwa!
Wszystkie polecane przez nas przepisy znajdziecie pod artykułem!
A Wy jak wspominacie smak babcinych przysmaków z rabarbarem w roli głównej? A może macie sprawdzone wariacje na temat tego popularnego przysmaku? Czekamy na Wasze najlepsze przepisy. Do działania!
Zobacz jak przygotować proste i smaczne ciasto z rabarbarem dla swojego dziecka >>>
Pomysły na dania z rabarbarem
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych pomysłów na smakołyki z rabarbarem! Przeczytaj artykuł i dowiedz się, który z nich najbardziej wpisuje się w Twój kulinarny gust. Zapraszamy!
ocena: 5/5 głosów: 6
Nina W.
weronikaS