Ryż może być koloru białego, brązowego, a zdarza się nawet czerwony. Najwięcej ryżu spożywają Azjaci, Francuzi i Hiszpanie. Polacy też dosyć często używają ryżu w kuchni, ponieważ zawiera on bardzo dużo cennych składników oraz dobrze wpływa na nasze zdrowie.
- długoziarnisty-który jest smaczny w sałatkach, można go używać z mięsem polany sosem zamiast ziemniaków
- średnioziarnisty- jest to bardzo delikatny ryż, z którego możemy gotować kleiki, które są wskazane przy chorobach jelit i żołądka. Z ryżu tego można robić różne desery. Zawiera dużo skrobi oraz szybko wchłania wodę.
- krótkoziarnisty- doskonały w kuchni japońskiej i chińskiej delikatny, kleisty świetny do deserów
- brązowy- jest nieoczyszczony, zawiera najwięcej wartościowych składników, a przede wszystkim błonnika. Możemy go dodawać do mięs, sałatek oraz farszów.
- basmati- długoziarnisty z zapachem orzechowym, nadaje się do mięsa białego, sałatek oraz potraw egzotycznych.
dziki- na pewno zdrowszy od białego, zawiera bardzo dużo białka oraz błonnika, możemy go spożywać z dziczyzną, rybami, posiada niewiele skrobi.
Spośród wszystkich zbóż, ryż ma najwięcej przyswajalnego białka, posiada dużo skrobi, zawiera wiele magnesu, dobrze wpływa na serce, oraz na stres. Ryż posiada również bardzo dużo witamin z grupy B, potas, wapń, fosfor, żelaza, oraz niewiele sodu, przez co ma zastosowanie słabo odwadniające.
Ryż mogą jeść kobiety w ciąży, osoby odchudzające się, oraz z nadciśnieniem. Ponieważ ryż nie uczula śmiało mogą go spożywać alergicy, oraz ci, którzy są na diecie bezglutenowej.
Możemy więc spożywać dużo ryżu w różnym zestawieniu, na słodko, słono czy pikantnie, ponieważ świetnie wpływa na nasze zdrowie i korzystnie w wielu dietach. Często możemy go używać gdyż jest lekkostrawny oraz dietetyczny.
Czy dziecko może jeść ryż? >>>