Jej kolebką jest wschodnie wybrzeże Hiszpanii. Dawniej Sangria składała się tylko z dwóch składników: wina i wody, jednak z czasem zaczęła zyskiwać coraz więcej składników. Dziś ideą tego napoju jest stworzenie mocno schłodzonej mieszanki, z użyciem świeżych owoców i wina, by móc cieszyć się lekkim drinkiem w upalne hiszpańskie - i nie tylko - popołudnia.
Co znaczy „Sangria”?
Nazwa tego drinka ma niezwykle ciekawe korzenie - pochodzi od słowa „sangrie”(‘krew’), zaś samo hiszpańskie słowo „sangria” znaczy dokładnie tyle co ‘krwawienie, krwawić’. Słowo to odwołuje się do pięknego koloru tego napoju. Odcień soczystej czerwieni, charakterystyczny dla Sangrii przypomina krwawą czerwień wina, które jest jej głównym składnikiem. Właśnie dzięki temu skojarzeniu z krwią zyskała swoją nazwę.
Należy jednak pamiętać, że nie każda Sangria jest czerwona. Istnieją także jej białe lub słonecznie pomarańczowe odmiany.
Uniwersalny przepis?
Jak to z wieloma lokalnymi przysmakami bywa, także Sangria nie posiada jednego uniwersalnego przepisu. Wszystko zależy od indywidualnego smaku, każdy przyrządzić ją może inaczej i koniec końców za każdym razem może wyjść inna.
Smak Sangrii może być różny – mocno alkoholowa, słabsza lub całkiem bezalkoholowa, pikantna lub łagodna, bardziej tradycyjna lub całkowicie urozmaicona (np. bardzo tropikalnymi owocami, dodatkiem innego alkoholu).
Prosty sprawdzony przepis może wyglądać tak: do dzbanka wlewamy szklankę soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy oraz wino, słodzimy brązowym cukrem albo miodem, dorzucamy pokrojone plasterki pomarańczy, limonki, parę listków mięty, pokrojne świeże truskawki. Chłodzimy.
W oddzielnym dzbanku przygotowujemy lemoniadę - na jedną cytrynę pół ltira wody. Również dodajemy plasterki cytrusów, listki mięty, parę kostek lodu. Mieszamy i chłodzimy.
W szklankach łączymy pół na pół sangrię i lemoniadę. Jeśli lubimy zimną - możemy dorzucić kostki lodu.
Wino
Jeśli chcemy jak najbardziej zbliżyć się do oryginalnej koncepcji tego napoju najlepiej jest sięgnąć po niedrogie czerwone wino pochodzące z Hiszpanii. Nada ono pięknego koloru naszemu napojowi. Jeśli jednak wolimy sięgnąć po nasze ulubione wino, które znamy i którym się delektujemy, nie ma żadnych przeciwwskazań. Wszystko zależy od smaku, a delikatne bukiety i tak zdominowane zostaną przez smak i zapach świeżych owoców!
Dla osób, które za czerwonym winem nie przepadają jest prosta rada – sięgnijcie po wino białe. Można stworzyć pyszną Sangrię na bazie białego wina, równie aromatyczną i orzeźwiającą.
Z dodatkiem innego alkoholu
Aby dodać jeszcze jedną nutkę smakową (i nico mocy), możemy do drinka dodać innych procentów. Doskonale nadają się do tego rum, Triple Sec, brandy, wódka smakowa (np.cytrynowa), likier pomarańczowy - Cointreau czy gin. Oczywiście nie wszystkie na raz!
Owocowy mix
Najczęściej do Sangrii dodawane są owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, cytryny i limonki. Są źródłem orzeźwienia, gdy przychodzą upalne dni, a cytrusy dodają całości nieco egzotycznego smaku. Bardzo często pojawiają się w Sangrii także jabłka, brzoskwinie czy gruszki, a w zależności od pory roku dodać można również truskawki i inne owoce sezonowe.
Przepisy na hiszpańską słoneczną Sangrię:
Bezalkoholowa Sangria
Składniki:
2 torebki czarnej herbaty(lub 2 łyżeczki liści)
2 laski cynamonu
1/2 szklanki białego cukru
3 szklanki soku z granatu
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 pomarańcza
1 cytryna
1 limonka
1 jabłko
3 szklanki wody gazowanej
Przygotowanie:
Czarną herbatę zaparzamy przez ok. 5 min w dwóch szklankach wrzącej wody, wraz z laskami cynamonu, by stworzyć esencję napoju. Gdy herbata się zaparzy torebki odsączamy i wyjmujemy, a do naparu dodajemy cukier, dokładnie mieszając by cały się rozpuścił. Pomarańczę, cytrynę i lionkę kroimy na plasterki ok. 0,5 cm grubości, tak by powstały krążki. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i resztę kroimy na 2-3 cm kawałki. W dużym naczyniu, dzbanku lub słoju, łączyny wszystkie składniki. Całość musimy wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, jednak najlepiej zostawić napój na całą noc. Chwile przed podaniem dodajemy do napoju wodę gazowaną. Podajemy w szklankach z lodem.
Sangria z truskawkami
Składniki:
1 butelka (750 ml) wina Rosé – najlepiej hiszpańskiego pochodzenia
1/2 szklanki białego cukru
1 i 1/2 szklanki oranżady truskawkowej
1 szklanka pokrojonych na ćwiartki truskawek
3 łyżeczki likieru pomarańczowego
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Do dużego dzbanka wlewamy wino, dodajemy do niego likier oraz pokrojone truskawki. Pomarańczę kroimy na plastry ok. 0.5 cm grubości i również dodajemy do dzbanka. Dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy całość, żeby się rozpuścił. Na koniec dodajemy oranżadę truskawkowa i jeszcze raz mieszamy (tym razem delikatnie by jej nie wygazować). Po kilku godzinach spędzonych w lodówce napój będzie gotowy do podania.
Co znaczy „Sangria”?
Nazwa tego drinka ma niezwykle ciekawe korzenie - pochodzi od słowa „sangrie”(‘krew’), zaś samo hiszpańskie słowo „sangria” znaczy dokładnie tyle co ‘krwawienie, krwawić’. Słowo to odwołuje się do pięknego koloru tego napoju. Odcień soczystej czerwieni, charakterystyczny dla Sangrii przypomina krwawą czerwień wina, które jest jej głównym składnikiem. Właśnie dzięki temu skojarzeniu z krwią zyskała swoją nazwę.
Należy jednak pamiętać, że nie każda Sangria jest czerwona. Istnieją także jej białe lub słonecznie pomarańczowe odmiany.
Uniwersalny przepis?
Jak to z wieloma lokalnymi przysmakami bywa, także Sangria nie posiada jednego uniwersalnego przepisu. Wszystko zależy od indywidualnego smaku, każdy przyrządzić ją może inaczej i koniec końców za każdym razem może wyjść inna.
Smak Sangrii może być różny – mocno alkoholowa, słabsza lub całkiem bezalkoholowa, pikantna lub łagodna, bardziej tradycyjna lub całkowicie urozmaicona (np. bardzo tropikalnymi owocami, dodatkiem innego alkoholu).
Prosty sprawdzony przepis może wyglądać tak: do dzbanka wlewamy szklankę soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy oraz wino, słodzimy brązowym cukrem albo miodem, dorzucamy pokrojone plasterki pomarańczy, limonki, parę listków mięty, pokrojne świeże truskawki. Chłodzimy.
W oddzielnym dzbanku przygotowujemy lemoniadę - na jedną cytrynę pół ltira wody. Również dodajemy plasterki cytrusów, listki mięty, parę kostek lodu. Mieszamy i chłodzimy.
W szklankach łączymy pół na pół sangrię i lemoniadę. Jeśli lubimy zimną - możemy dorzucić kostki lodu.
Wino
Jeśli chcemy jak najbardziej zbliżyć się do oryginalnej koncepcji tego napoju najlepiej jest sięgnąć po niedrogie czerwone wino pochodzące z Hiszpanii. Nada ono pięknego koloru naszemu napojowi. Jeśli jednak wolimy sięgnąć po nasze ulubione wino, które znamy i którym się delektujemy, nie ma żadnych przeciwwskazań. Wszystko zależy od smaku, a delikatne bukiety i tak zdominowane zostaną przez smak i zapach świeżych owoców!
Dla osób, które za czerwonym winem nie przepadają jest prosta rada – sięgnijcie po wino białe. Można stworzyć pyszną Sangrię na bazie białego wina, równie aromatyczną i orzeźwiającą.
Z dodatkiem innego alkoholu
Aby dodać jeszcze jedną nutkę smakową (i nico mocy), możemy do drinka dodać innych procentów. Doskonale nadają się do tego rum, Triple Sec, brandy, wódka smakowa (np.cytrynowa), likier pomarańczowy - Cointreau czy gin. Oczywiście nie wszystkie na raz!
Owocowy mix
Najczęściej do Sangrii dodawane są owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, cytryny i limonki. Są źródłem orzeźwienia, gdy przychodzą upalne dni, a cytrusy dodają całości nieco egzotycznego smaku. Bardzo często pojawiają się w Sangrii także jabłka, brzoskwinie czy gruszki, a w zależności od pory roku dodać można również truskawki i inne owoce sezonowe.
Przepisy na hiszpańską słoneczną Sangrię:
Bezalkoholowa Sangria
Składniki:
2 torebki czarnej herbaty(lub 2 łyżeczki liści)
2 laski cynamonu
1/2 szklanki białego cukru
3 szklanki soku z granatu
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 pomarańcza
1 cytryna
1 limonka
1 jabłko
3 szklanki wody gazowanej
Przygotowanie:
Czarną herbatę zaparzamy przez ok. 5 min w dwóch szklankach wrzącej wody, wraz z laskami cynamonu, by stworzyć esencję napoju. Gdy herbata się zaparzy torebki odsączamy i wyjmujemy, a do naparu dodajemy cukier, dokładnie mieszając by cały się rozpuścił. Pomarańczę, cytrynę i lionkę kroimy na plasterki ok. 0,5 cm grubości, tak by powstały krążki. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i resztę kroimy na 2-3 cm kawałki. W dużym naczyniu, dzbanku lub słoju, łączyny wszystkie składniki. Całość musimy wstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę, jednak najlepiej zostawić napój na całą noc. Chwile przed podaniem dodajemy do napoju wodę gazowaną. Podajemy w szklankach z lodem.
Sangria z truskawkami
Składniki:
1 butelka (750 ml) wina Rosé – najlepiej hiszpańskiego pochodzenia
1/2 szklanki białego cukru
1 i 1/2 szklanki oranżady truskawkowej
1 szklanka pokrojonych na ćwiartki truskawek
3 łyżeczki likieru pomarańczowego
1 pomarańcza
Przygotowanie:
Do dużego dzbanka wlewamy wino, dodajemy do niego likier oraz pokrojone truskawki. Pomarańczę kroimy na plastry ok. 0.5 cm grubości i również dodajemy do dzbanka. Dosypujemy cukier i dokładnie mieszamy całość, żeby się rozpuścił. Na koniec dodajemy oranżadę truskawkowa i jeszcze raz mieszamy (tym razem delikatnie by jej nie wygazować). Po kilku godzinach spędzonych w lodówce napój będzie gotowy do podania.