Nalewkę można przygotować właściwie ze wszystkiego, co zawiera cukier. Zazwyczaj są to pochodzące z przydomowego sadu lub ogrodu jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, śliwki itp., ale nalewki robi się także z ziół, nasion, przypraw i korzeni. Dlatego również zimą można przygotować nalewki ze składników, które w większości przypadków znajdują się w naszych kuchniach. Przygotowanie nalewki jest w istocie bardzo proste, wystraczy pamiętać o kilku zasadach: 1) Spirytus, którym będziemy zalewać surowiec powinien być rozcieńczony do mocy 60-70 gdy przyrządzamy nalewkę ze świeżych składników, natomiast do 50 w przypadku użycia suszonych. 2) Używana do rozcieńczania woda musi być czysta, przegotowana i ostudzona. 3) Do klarowania nalewki używamy specjalne bibuły filtracyjne, czystego płótna lub gazy. 4) Suche ziołowo-korzenne składniki kruszymy, tłuczemy lub mielimy przed zalaniem, by jak najlepiej połączyły się z alkoholem. 5) Do przyrządzenia nalewki trzeba czasu. Maceracja ziół i korzeni trwa od 48 godzin do 4 tygodni. 6) Po maceracji nalewkę dosładzamy, ewentualnie przyprawiamy miodem. 7) Nalewki im dłużej dojrzewają, tym są lepsze. Przechowuje się je w butelkach z ciemnego szkła, aby nie zmianiły barwy.