Jak zrobić babkę piaskową?

Do przygotowania babki piaskowej potrzebujemy mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru, proszku do pieczenia, masła i jajek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić babkę piaskową?
fot. Fotolia
Babka piaskowa ma podobna strukturę do ciasta kruchego, jednak jest od niego o wiele delikatniejsze. Przygotowujemy ją najchętniej na Wielkanoc. Jednak to proste ciasto świetnie nadaje się również jako szybki wypiek dla gości.

Czego potrzeba do przygotowania babki piaskowej?
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
Jak zrobić babkę piaskową?
  • Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • Jajka ubijamy na gęstą i puszystą pianę.
  • Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut.
  • Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy składniki.
  • Na koniec dodajemy ostudzone masło i aromat.
  • Całość delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników.
  • Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Wkładamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 50 minut.
Jak można urozmaicić babkę piaskową?

Jest wiele wariacji babki piaskowej:
  • Marmurkowa- do części ciasta dodajemy kakao i wkładamy różnokolorowe masy naprzemiennie dl formy.
  • Cytrynowa- dodajemy do niej sok i skórkę z jednej cytryny. Dodatkowo możemy ją uzupełnić kandyzowaną skórką z tego owocu.
  • Polana lukrem, czy polewą czekoladową.
  • Dobrze smakują również babki piaskowe z makiem, rodzynkami, orzechami włoskimi, czy innymi bakaliami.