Prosty przepis na babkę piaskową
Babka piaskowa ma podobną strukturę do ciasta kruchego, jednak jest od niego o wiele delikatniejsza. Przygotowujemy ją najchętniej na Wielkanoc. Jednak to proste ciasto świetnie sprawdza się także na co dzień.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- Masło rozpuszczamy i studzimy.
- Jajka ubijamy na gęstą i puszystą pianę.
- Dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut.
- Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy składniki.
- Na koniec dodajemy ostudzone masło i aromat.
- Całość delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników.
- Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Wkładamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok 50 minut.
Inne wersje babki piaskowej
- marmurkowa: do części ciasta dodajemy kakao i wkładamy różnokolorowe masy naprzemiennie dl formy.
- cytrynowa: dodajemy do niej sok i skórkę z jednej cytryny. Dodatkowo możemy ją uzupełnić kandyzowaną skórką z tego owocu.
- klasyczna polana lukrem czy polewą czekoladową
- babka piaskowa z makiem, rodzynkami, orzechami włoskimi, czy innymi bakaliami.