Szybko i na temat, czyli kilka podstawowych informacji na temat nalewek:
- nalewka potrzebuje dziennego światła i ciepła
- im dłużej dojrzewa, tym ma lepszy smak
- butelki, słoiki i inny sprzęt, który wykorzystujemy do wytwarzania nalewek musi być czysty
- podczas łączenia składników nalewki, musimy przestrzegać zasady, która mówi, że „do roztworu o niższym stężeniu alkoholu należy dodać roztwór o stężeniu wyższym” - czyli dodajemy alkohol do owoców, a nie na odwrót; w innym przypadku nasza nalewka zrobi się mętna
- nie używaj zbyt dużo miodu do słodzenia nalewki, bo zdominuje on jej smak
- jeśli używasz owoców pestkowych od nalewki, dryluj owoce; w pestkach może znajdować się kwas pruski, który jest trujący
- jeśli twoja nalewka jest za słodka, dodaj do niej soku z cytryny
- jeśli sporządzisz nalewkę na bazie alkoholu, który posiadał akcyzę (np. spirytusu), a nalewki nie zamierzasz sprzedawać, nie wchodzisz w konflikt z prawem
Proponuję korzystać z owoców sezonowych przy wyrobie nalewek. W zimie spróbuj zrobić nalewkę z owoców cytrusowych, egzotycznych.
Nalewki można podzielić ze względu na to, ile zawierają w sobie cukru, przeliczając na 1 litr nalewki.
W związku z zastosowanymi przedziałami, wyróżniamy:
- nalewki wytrawne: do 50 g cukru
- nalewki półwytrawne: od 50 do 125 g cukru
- nalewki półsłodkie: 125 do 220 g cukru
- nalewki słodkie: 220-330 g cukru
- likiery: 330-400 g cukru
- kremy: minimum 400 g cukru
Pamiętaj, że alkohol w dużej ilości szkodzi, jest także substancją uzależniającą. Pamiętajcie o umiarze!
Nina W.
karola25
anka0513
agnes31
Igraszki Losu
k.tyczynski