Miód jest bardzo zdrowy. Wspomaga walkę z przeziębieniem, ale także chroni nasze serce, obniża ciśnienie. Pomaga w chorobach żołądka, reguluje także pracę jelit. Prawdziwe lekarstwo! Ma wręcz nieocenione działanie zdrowotne, a do tego jest bardzo smaczny.
Ten najbardziej popularny o pięknej złotej barwie to miód wielokwiatowy. Z głównych rodzajów miodu wyróżniamy także akacjowe, lipowe, gryczane, miody z drzew iglastych i liściastych, wrzosowe, malinowe.
Dlaczego mówi się, że ktoś jest pracowity jak pszczoła? Bo te małe owady wykonują bardzo ciężką i mozolną pracę. Jedna pszczoła może przez swoje życie wyprodukować około 1 łyżeczki miodu. Żeby powstał 1 litr miodu, pszczoły muszą aż 4000 razy usiąść na kwiatku lub drzewie by zebrać nektar i przenieść go do ula!
Lipiec jest najbardziej pracowitym miesiącem. Wtedy pszczoły zbierają nektar. Wracają do swoich uli i tam przekazują kolejnym pszczołom zebrane pyłki. Następnie miód jest umieszczany w specjalnych woskowych ramkach, które zasklepiane są przez pszczoły.
Kiedy ramki są napełnione, do pracy przystępują pszczelarze. Odwirowują miód, który potem trafia na nasze stoły. Kupując miód zwracajmy uwagę czy pochodzi z Polski. Dobry i prawdziwy miód krystalizuje się pod wpływem czasu. Pamiętajmy by nie dodawać miodu do gorących napojów, bo w wysokiej temperaturze traci swoje cenne właściwości.
weronikaS
BĄBELEK85
My też bardzo lubimy :)