Słowniczek napojów alkoholowych cz.I

  • 1

ponieważ wstawiam przepisy koktajli i drinków a spotyka się w nich dziwne nazwy różnych składników postanowiłam wyjaśnić niektóre z nich

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Słowniczek napojów alkoholowych cz.I
AMARETTO włoski likier migdałowy AMER PICON francuski bitters do aperetifów o smaku pomarańczy i geranium ANGOSTURA BITTERS bitters na bazie trynidadzkiego rumu ANISETTE francuski likier o smaku anyżku, kolendry i innych ziół APERITIF drink przed posiłkiem, służący pobudzeniu apetytu APPLEJACK amerykańska nazwa jabłkowej brandy AQUAVIT skandynawska wódka zbożowa, najczęściej o smaku kminku ARMAGNAC francuska brandy produkowana w Gasconii, rzadko dodawana do koktajli BACARDI znana marka rumu, kiedyś produkowana na Kubie, dziś wytwarzana na Bermudach, również nazwa koktajlu BAILEYS IRISH CREM Irlandzki likier czekoladowy na bazie whisky BENEDICTINE francuski likier wytwarzany w opactwie benedyktynów, o smaku ziół, przypraw i miodu BITTERS wysokoprocentowe alkohole o różnej mocy i smaku ziół oraz przypraw, dodawane do koktajli, aby nadać im aromat lub pite dla celów zdrowotnych. Najbardziej znane to Amer Picon, Angostura, Campari, Ferent Branca, Orange i Peach Bitters BURBON amerykańska whisky pędzona z zacieru, który musi zawierać co najmniej 51% kukurydzy BRANDY wysokoprocentowe alkohole destylowane z wina gronowego, brandy owocowe robi się z różnych owoców CALVADOS francuska brandy jabłkowa produkowana w Normandii CAMPARI włoskie bitters o smaku chininy CASSIS likier z czarnej porzeczki, produkowany głównie we Francji CHARTREUSE francuski likier ziołowy wytwarzany w klasztorze, jego receptura pozostaje tajemnicą. Zielony jest mocniejszy od żółtego COBBER wymyślony w Ameryce doskonały napój gaszący pragnienie w tropikach. Podawany w wysokiej szklance napełnionej drobno pokruszonym lodem, składa się z cukru wysokoprocentowego alkoholu, przybranego owocami COINTREAU najpopularniejsza marka likieru pomarańczowego, o smaku słodkich pomarańczy znad Morza Śródziemnego i gorzkiej skórki pomarańczowej z Karaibów COLLINS koktajl z wysokoprocentowego alkoholu uzupełnionego wodą sodową lub ginger ale COOLER długi drink z wysokoprocentowego alkoholu, cukru lub syropu oraz wody sodowej, albo ginger ale na drobno pokruszonym lodzie, przybranym owocami CREME DE BANANE likier bananowy CREME DE CACAO francuski likier czekoladowy o różnej barwie i mocy CREME DE MENTHE biały lub zielony likier miętowy CREME DE NOYEAU likier z pestek moreli i brzoskwini CREME VIOLETTE likier fiołkowy CREME YVETTE likier z amerykańskich fiołków parmeńskich cdn.