Ziemniaki zwięzłe: Jest to rodzaj kartofli które nie pękają podczas gotowania,a ich miąższ po ugotowaniu jest ścisły. Z ziemniaków zwartych przyrządza się najczęściej sałatki gdyż pokrojone bulwy nie rozsypują się. można je także smażyć lub gotować w mundurkach w każdej postaci zachowują swój kształt. Najbardziej znane odmiany tego typu ziemniaków to: Irys,Malwa,Jagoda,Orlik,Ruta,sokół i Lotos.
Ziemniaki sałatkowe: Takie ziemniaki mają średnio zwięzły miąższ,a ich skórka podczas gotowania czasem pęka.Miąższ tych odmian po ugotowaniu jest bardziej wilgotny i bardziej mączysty niż ziemniaków zwartych .Kartofle sałatkowe można gotować w mundurkach ,pokrojone w cienkie plastry smaży się i piecze.Mają wyraźny smak.Do najbardziej znanych odmian nalezą Ania i Arkadia.
Ziemniaki mączyste: To odmiany ziemniaków ,które po ugotowaniu zazwyczaj rozsypują się ich miąższ jest suchy,gdyż zawiera więcej skrobi niż pozostałe rodzaje bulw. Ziemniaki mączyste wykorzystuje się do przyrządzania knedli i klusek ,dodaje się je do zup oraz dań jednogarnkowych. Najpopularniejsze odmiany kartofli mączystych to m.in. Bzura,Janka,Lawina.
Ziemniaki czerwone: Wśród nich są zarówno kartofle o mączystym jak i zwartym miąższu. Oscar i Rode Pipo należą do odmian zwartych, natomiast Irena to najbardziej znana odmiana kartofli mączystych. Ziemniaki z czerwoną skórką są importowane z krajów południowych w niektórych sklepach można je kupić przez cały rok.
Ziemniaki sałatkowe: Takie ziemniaki mają średnio zwięzły miąższ,a ich skórka podczas gotowania czasem pęka.Miąższ tych odmian po ugotowaniu jest bardziej wilgotny i bardziej mączysty niż ziemniaków zwartych .Kartofle sałatkowe można gotować w mundurkach ,pokrojone w cienkie plastry smaży się i piecze.Mają wyraźny smak.Do najbardziej znanych odmian nalezą Ania i Arkadia.
Ziemniaki mączyste: To odmiany ziemniaków ,które po ugotowaniu zazwyczaj rozsypują się ich miąższ jest suchy,gdyż zawiera więcej skrobi niż pozostałe rodzaje bulw. Ziemniaki mączyste wykorzystuje się do przyrządzania knedli i klusek ,dodaje się je do zup oraz dań jednogarnkowych. Najpopularniejsze odmiany kartofli mączystych to m.in. Bzura,Janka,Lawina.
Ziemniaki czerwone: Wśród nich są zarówno kartofle o mączystym jak i zwartym miąższu. Oscar i Rode Pipo należą do odmian zwartych, natomiast Irena to najbardziej znana odmiana kartofli mączystych. Ziemniaki z czerwoną skórką są importowane z krajów południowych w niektórych sklepach można je kupić przez cały rok.
misia14
Odmiana ziemniaków Arkadia ma typ konsumpcyjny BC czyli jest lekko mączysty...