To, jaka cebulę wybieramy do swojej potrawy często zależy od naszego poczucia estetyki. W sałatce chętnie wykorzystamy cebulę czerwoną - podobnie jak do dekoracji, ponieważ ma ładny, soczysty kolor.
Cebule jednak różnią się między soba nie tylko wyglądem - kolorem łuski. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ostrość samego warzywa. Cebula o brązowym zabarwieniu łuski będzie w porównaniu do białej i czerwonej bardziej ostra. Za ostrość cebuli odpowiada olejek eteryczny o nazwie allicyna.
Jeśli zależy nam na wyjątkowo delikatnej cebuli - wybierzmy dymkę lub szalotkę. Najczęściej jednak cebulę spożywamy nie w postaci surowej, a duszonej, przez co w wysokiej temperaturze, w towarzystwie innych warzyw zatraca ona swoją ostrość.
Cebule jednak różnią się między soba nie tylko wyglądem - kolorem łuski. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ostrość samego warzywa. Cebula o brązowym zabarwieniu łuski będzie w porównaniu do białej i czerwonej bardziej ostra. Za ostrość cebuli odpowiada olejek eteryczny o nazwie allicyna.
Jeśli zależy nam na wyjątkowo delikatnej cebuli - wybierzmy dymkę lub szalotkę. Najczęściej jednak cebulę spożywamy nie w postaci surowej, a duszonej, przez co w wysokiej temperaturze, w towarzystwie innych warzyw zatraca ona swoją ostrość.