Szaron - persymona - kaki

  • 12

to różne nazwy słodkiego owocu, zwanego też jabłkiem Orientu lub hurmą wschodnią...

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Szaron - persymona - kaki
Kaki to owoce drzewa, hebanowca wschodniego. Roślina ta pochodzi z Chin i Japonii. Poza tym uprawia się ją we Włoszech, w Grecji, Hiszpanii, Brazylii, Kalifornii (USA), Izraelu. Do Europy przywieźli ją w XIIIw Krzyżowcy. Obecny rynek oferuje nam różne odmiany tych owoców. Część z nich zawiera dużo taniny, garbnika o właściwościach ściagających. Owoce takich odmian są cierpkie zanim zupełnie nie dojrzeją i posiadają 8 pestek. Inne odmiany, zazwyczaj bezpestkowe, nie zawierają taniny i to te właśnie odmiany możemy zazwyczaj kupić w sklepach. Owoc kaki wygląda jak żółto-pomarańczowy pomidor z czterema listkami od spodu a smakuje jak słodka śliwka albo morela. Miąższ jest soczysty, miękki, lekko galaretowaty, bardzo słodki, o słabym zapachu. Skórkę ma gładką, cienką. Zazwyczaj się ją obiera, ale nie jest to konieczne. Z kaki robi się przetwory albo jada na surowo np. w sałatkach owocowych. Można kaki pokroić w poziome plastry czy kostkę, można też wyjeść miąższ łyżeczką z połówek owocu albo rozgnieść go widelcem i użyć jako sosu do sałatki owocowej. Owoce kaki zawierają wit. C i A, dużo karotenów, wapń i cukry.