Jak jeść grejpfruta?

Grejpfruta je się na surowo. Można go dodać do sałatek i deserów. Stanowi również cenny składnik koktajli, również tych odchudzających.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak jeść grejpfruta?
fot. Fotolia
Grejpfrut to owoc o szeregu cennych witamin i minerałów. Jego niewielką kaloryczność ceni się w szczególnie dietach odchudzających. Z kolei jego gorzkawy smak inspiruje wielu kucharzy do wykorzystania go w kuchni. Zanim jednak dodamy go do potraw – trzeba go obrać. Jak to zrobić?

Jak obrać grejpfruta?

Grejpfruty  obiera się na trzy sposoby. Oto one:
  • Nóż – przy pomocy ostrego noża, obieramy skórkę. Można ją ściągnąć tnąc ją, tak jak w jabłku, lub  nacinając ją u szczytu owocu na cztery części. Później pozostaje ją już tylko ściągnąć palcami.
  • Łyżeczka – owoc przekrawamy na pół i miąższ wydobywamy przy pomocy łyżeczki.
  • Palce – nie jest to niemożliwe! Grejpfruta obiera się dokładnie tak samo jak pomarańcze. W razie trudności, można pomóc sobie nożem.
Ważne: W trakcie obierania ważne jest, by ściągnąć białą błonę. To ona jest najbardziej gorzka i może zepsuć smak potraw.

Grejpfrut – jak jeść?

Grejpfruta można jeść samodzielnie lub wykorzystać go do potraw. Jeśli decydujemy się zjeść go bez dodatków – wystarczy przy pomocy łyżeczki wydobyć z niego miąższ. Podobnie możemy postąpić, kiedy chcemy go dodać do koktajli, lodów lub sorbetów. Kiedy jednak chcemy go dodać do sałatek, tartinek lub ciasta – wówczas obieramy go przy pomocy noża i dzielimy na cząstki. Ważne, aby w potrawie zadbać o to, by coś zrównoważyło jego gorzki smak, np. sięgając po słodki dodatek.