Grejpfrut to owoc o szeregu cennych witamin i minerałów. Jego niewielką kaloryczność ceni się w szczególnie dietach odchudzających. Z kolei jego gorzkawy smak inspiruje wielu kucharzy do wykorzystania go w kuchni. Zanim jednak dodamy go do potraw – trzeba go obrać. Jak to zrobić?
Jak obrać grejpfruta?
Grejpfruty obiera się na trzy sposoby. Oto one:
Grejpfrut – jak jeść?
Grejpfruta można jeść samodzielnie lub wykorzystać go do potraw. Jeśli decydujemy się zjeść go bez dodatków – wystarczy przy pomocy łyżeczki wydobyć z niego miąższ. Podobnie możemy postąpić, kiedy chcemy go dodać do koktajli, lodów lub sorbetów. Kiedy jednak chcemy go dodać do sałatek, tartinek lub ciasta – wówczas obieramy go przy pomocy noża i dzielimy na cząstki. Ważne, aby w potrawie zadbać o to, by coś zrównoważyło jego gorzki smak, np. sięgając po słodki dodatek.
Jak obrać grejpfruta?
Grejpfruty obiera się na trzy sposoby. Oto one:
- Nóż – przy pomocy ostrego noża, obieramy skórkę. Można ją ściągnąć tnąc ją, tak jak w jabłku, lub nacinając ją u szczytu owocu na cztery części. Później pozostaje ją już tylko ściągnąć palcami.
- Łyżeczka – owoc przekrawamy na pół i miąższ wydobywamy przy pomocy łyżeczki.
- Palce – nie jest to niemożliwe! Grejpfruta obiera się dokładnie tak samo jak pomarańcze. W razie trudności, można pomóc sobie nożem.
Grejpfrut – jak jeść?
Grejpfruta można jeść samodzielnie lub wykorzystać go do potraw. Jeśli decydujemy się zjeść go bez dodatków – wystarczy przy pomocy łyżeczki wydobyć z niego miąższ. Podobnie możemy postąpić, kiedy chcemy go dodać do koktajli, lodów lub sorbetów. Kiedy jednak chcemy go dodać do sałatek, tartinek lub ciasta – wówczas obieramy go przy pomocy noża i dzielimy na cząstki. Ważne, aby w potrawie zadbać o to, by coś zrównoważyło jego gorzki smak, np. sięgając po słodki dodatek.