Smak Azjatyckiego słońca

  • 3

Niedawno odbyło się w Warszawie niesamowite wydarzenie! Uczestnicy mieli okazję poczuć klimat Azji i Pacyfiku lawirując wśród stoisk z aromatycznymi ziołami, herbatami i przyprawami.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Smak Azjatyckiego słońca
fot. Eugeniusz Helbert. Materiały MAiP

Szansa na to, aby poczuć się jak na bazarze prosto z Tajlandii, gdzie na każdym stoisku dojrzeć można niezwykłe składniki i zdumiewające dania, nie zdarza się codziennie. Muzeum Azji i Pacyfiku podczas swojego pierwszego Festiwalu Kulinarnego zadbało o to, żebyśmy na chwilę przenieśli się w te słoneczne i pełne smaków rejony świata.

Wydarzenie rozpoczęło się od niezwykłego pokazu parzenia niebieskiej herbaty. Niezwykła historia i zdumiewająca precyzja wykonania tego rytuału przyciągnęła liczne grono osób, których zainteresowało to niesamowite wydarzenie. Sala niemalże pękała w szwach!

f z

Po pokazie mieliśmy możliwość odwiedzenia wspomnianych wcześniej stoisk. Jak w gorących krajach Azji, tak i na festiwalu w powietrzu unosił się zapach potraw, których za drobną opłatą można było spróbować - do faworytów należały baklavy. Podane w wielu nieznanych i ciekawych kombinacjach, zniknęły niemalże w ciągu chwili.

s s

Wśród niezwykłych rzeczy, które można było nabyć, warto wspomnieć świeże daktyle rozpływające się w ustach, kandyzowane owoce (w tym nieziemskie zielone mango) i kimchi. Jak wspomniała pani Magdalena Tomaszewska-Bolałek rodzajów kimchi (co dosłownie oznacza "kiszone") jest w Korei mnóstwo. Podczas prelekcji dowiedzieliśmy się wielu ciekawych i zaskakujących informacji o kuchni i tradycjach kulinarnych Korei i Japonii.

s

Czekamy na więcej takich propozycji, a Was zachęcamy do brania udziału w tego typu wydarzeniach. A może i Wy braliście udział w tym Festiwalu? Jeśli tak, to koniecznie napiszcie jak Wam się podobało!


Dowiedz się więcej na temat kuchni azjatyckiej >>>

Zdjęcia: Eugeniusz Helbert. Materiały MAiP