-MIĘSA pieczemy najczęściej w porcjach – tak jest szybko i ekonomicznie. Najpopularniejsza jest wieprzowina, rzadziej wołowina, cielęcina czy jagnięcina. Pośród grillowanych dań króluje oczywiście karkówka- jest poprzerastana tłuszczykiem, więc nie wyschną na ruszcie – a także schab oraz polędwiczki. Żeby nasze mięso się udało, dzielimy je na plastry jednakowej grubości, ok.2-2,5cm, niezbyt cienkie, bo wyschną, nie za duże, bo się nie dopieką. Po opłukaniu i osuszeniu smarujemy je przyprawami wymieszanymi z oliwą, sokiem z cytryny lub octem i odstawiamy co najmniej na pół godziny. Przysmakiem, który zawsze smakuje i szybko się piecze, są również szaszłyki. Można je komponować z kawałków mięsa, kiełbasek oraz warzyw. Jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu są kiełbaski i kaszanka. Przed podaniem, np. kiełbasę zwyczajną, trzeba ponacinać, białą zaś albo kaszankę w kilku miejscach ponakłuwać, wtedy nie będzie pękać. - DRÓB to smakowity kąsek szczególnie dla dzieci. Udka (najlepiej podzielić je na dwie części, wtedy przyrządza się je szybciej) oraz skrzydełka pieczemy w całości. Piersi kroimy zaś na kawałki, jak inne rodzaje mięs. Kurczaki także marynujemy –np. w marynacie z oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryki, odrobiny miodu- odstawiamy na kilka godzin i pieczemy. - RYBY. Do grillowania nadają się i gatunki morskie, i słodkowodne, ale tylko świeże i oczyszczone. Duże ryby, np. łososia czy sandacza, należy pokroić na dzwonka. Mniejsze możemy piec w całości. Przyprawiamy je i kładziemy na ruszcie, zawsze skórą do spodu, nie trzeba ich skrobać, bo łuska tak się zapiecze, tworząc chrupiącą skórkę. - WARZYWA z rusztu to rarytas- ale tylko te z miękkim miąższem (pomidory, bakłażany, cukinie, kabaczki). Twardych (np. marchewka, pietruszka) i liściastych (sałata, szpinak, kapusta) nie pieczemy. Z cebuli, ziemniaków czy papryki można wydrążyć środki i napełnić farszem: mięsnym, warzywnym lub serowym i grillować zawinięte w natłuszczoną folię aluminiową. - OWOCE pieczone to nie tylko dodatek do mięs, ale także pyszny deser. Najlepiej grillowac je na tacce aluminiowej (jabłka, gruszki, ananasy). Cytrusy zaś, np. pomarańcze, świetnie upieką się w skórce (przedtem trzeba je wyszorować).