ŻEBY KOTLETY MIELONE BYŁY PULCHNE: Do masy oprócz jajka i bułki tartej - można dodać gotowane ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, trochę kaszy, a nawet gotowane warzywa np. kapustę lub seler. Kotlety mielone lubią towarzystwo ziół takich jak: majeranek, oregano, tymianek, bazylia, estragon, koperek, natka pietruszki. W zależności od tego jakie kotlety lubimy najbardziej, dobrze sprawdzi się też papryka, czosnek, cebula, a nawet sos sojowy. JEŚLI MASA NA KOTLETY WYSZŁA ZBYT ZBITA: Można dodać do niej troche zimnej wody. Jeśli masa jest za rzadka, łatwo zagęścimy ją bułką tartą lub kaszą manną. Dobrze wyrobiona masa na kotlety nie powinna się kleić ani do rąk, ani do miski. DOBRZE PRZYPRAWIONY KOTLET: Jeśli nie mamy jednak wyczucia do przypraw, możemy kupić gotową mieszankę do mięsa mielonego. Jest dobrze skomponowana i wystarczy jej odrobina, żeby nadać kotletom wyrazisty smak. ODPOWIEDNIA MIESZANKA MIĘSA MIELONEGO: To ona decyduje o jakości kotletów mielonych. Najlepiej jest mieszać mięsa chude (wołowine i cielecinę) z trochę tłustszą wieprzowiną. Mięso powinno być przy tym dobrze zmielone, ale nie zmiażdżone. MIELONE KOTLETY: Można po usmażeniu zamrażać. Później wystarczy je odmrozić, przekroić na pół i krótko obsmażyć na patelni.