Smażenie beztłuszczowe ryb i mięsa

  • 3

Jeśli masz ochotę na lekką i dietetyczną potrawę, możesz usmażyć rybę lub mięso, nie używając żadnego tłuszczu.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Smażenie beztłuszczowe ryb i mięsa
Smażenie beztłuszczowe jest idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie, unikających potraw o wysokiej zawartości cholesterolu, ceniących zdrowe i lekkie posiłki. Ryby i mięso można smażyć bez dodawania tłuszczu (oleju, oliwy) ani innych substancji, jedynie przy użyciu soli. Na rozgrzaną patelnię sypiemy sól i czekamy, aż ziarenka zaczną się prażyć; będą wtedy podskakiwać. Można wtedy położyć rybę, bądź mięso na patelnię, nie przejmując się o przypalenie lub przyklejenie. Należy pamiętać, że do smażenia bez tłuszczu trzeba używać odpowiednich naczyń. Najlepiej nadają się do tego teflonowe patelnie lub naczynia żeliwne.