sztućce kładziemy po obu stronach talerza, w takiej kolejności, w jakiej będą uzywane. Z prawej strony nakrycia kładziemy nóż do zakąsek oraz nóż do dania głównego, zwrócone ostrzami do nakrycia. Z lewej strony, w odpowiedniej kolejności, układamy dwa widelce brzuszkiem do dołu, pierwszy z brzegu do zakąsek, następny do dania głownego. Jeśli na obiad przygotowujemy rybę, to zamiast zwykłego noża i widelca podajemy sztućce do ryby tj. widelec i szeroki nóz w kształcie łopatki. Zupy podawane w bulionówkach jemy łyżeczką do bulionu, okrągłą i mniejszą od normalnej. Kładziemy ją z prawej strony nakrycia między nozami. Jeżeli do zupy podajemy pieczywo i masło, obowiązkowy jest nóż do smarowania masłem o wygiętym, zaokrąglonym ostrzu. Kładziemy go na talerzyku do pieczywa, obok serwetki. Na stole powinny znaleźć się nie więcej niz trzy sztućce z prawej i dwa z lewej strony. Nad talerzami kładziemy sztućce do deserów- widelczyk z trzema ząbkami do ciasta kremowego oraz łyżeczkę.
Gość
Gość