Sok z buraków - jak go zrobić?

  • 3

Sok z buraków to wspaniały napój, po który warto sięgać zawsze wtedy, gdy mamy nadmiar pracy lub czujemy się ospali i zmęczenie. Z pewnością doda nam energii, odporności i chęci do podejmowania wyzwań! Zobaczcie jak w prosty sposób zrobić ten wartościowy przysmak!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Sok z buraków - jak go zrobić?
fot. Fotolia
Sok z buraków z jabłkami

Jest szalenie pyszny, a przy tym zdrowy! Warzywa będące jego bazą są tanie i łatwo dostępne przez cały rok - jest to więc doskonałym argumentem do tego by przyrządzać go o każdej porze roku.

Składnikami niezbędnymi do przygotowania napoju z buraków są: młode buraczki (zawierają więcej soku i delikatności, niż te większe i wyrośnięte) oraz jabłka (opcjonalnie mogą to być marchewki, kiwi lub pomarańcze - sami dowolnie urozmaicajcie swój sok!). Koniecznym sprzętem okaże się także sokowirówka.

Pracę nad sokiem zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia na drobne kawałki buraków. Po rozdrobnieniu warzywa wrzucamy do sokowirówki (pamiętajcie by nigdy nie wrzucać do urządzenia buraków ze skórą - jest ona bardzo twarda i spowodować może uszkodzenie lub zepsucie sokowirówki) razem z pokrojonymi, pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami. Gdy sok jest zbyt gęsty, warto rozcieńczyć go odrobiną wody mineralnej.

Sok z buraków Sok z buraków Sok z buraków
Fot. Fotolia

Gotowy sok przelewamy do szklanek lub ozdobnych słoików ze słomką i podajemy do bezpośredniego wypicia!

Uwaga! Nie posiadacie sokowirówki? Nie martwcie się tym zanadto! Wystarczy, że zetrzecie buraki na tarce, zasypiecie odrobiną cukru i odstawicie na noc. Rano wyciśniecie sok z warzyw za pomącą dłoni - smakuje równie wspaniale co ten z sokowirówki!

Dlaczego warto pić sok z buraków?

Korzyści wynikających ze spożywania soków z buraków jest bardzo dużo. Warzywa będące ich bazą są niebywale słodkie -  w kombinacjach soków wielowarzywnych lub za sprawą dodatku owoców ich słodycz jest dodatkowo podkreślona!

Bezdyskusyjnie buraki są również zdrowe! Zawierają ogromne pokłady kwasu foliowego, żelaza potasu, manganu, kobaltu, witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dzięki swoim właściwościom zapobiegają anemii, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, a także poprawiają odporność organizmu!

Warto sięgać po sok z buraków również ze względu na jego energetyzujące właściwości - wzmacnia koncentrację i pamięć, walczy z depresją i zmniejsza napięcie nerwowe!

Plusem okazuje się także ekonomiczna odsłona przygotowania takiego napoju. Buraki są bowiem tanie - kilogram kosztuje maksymalnie 1,50 zł!

Sok z buraków
Fot. Fotolia

Dania z soku z buraków

Świeżo wyciskany sok z buraków zachowuje swoje cenne właściwości również w przygotowywanych przez nas daniach! Ten cenny warzywny rarytas ciekawie zasmakuje z bitkami wołowymi, dziczyzną czy roladą z kurczaka. Pozytywnie zaskoczy Was smak zapiekanek, knedli lub kiełbasek z jego udziałem!

Sok można wykorzystać także do robienia deserów: kisielu, budyniu, galaretki, masy do ciasta czy nawet biszkopta!
 
Nasze soki z buraków

Jak wiadomo nie od dziś, buraki to warzywa smaczne i pomagające w leczeniu wielu dolegliwości. Warto więc sięgać po nie jak najczęściej i wzbogacać nimi nasze codzienne menu!

Wśród naszych przepisów na te lubiane przez wielu warzywa, znaleźć można ciekawą recepturę na zdrowy sok z marchwi, jabłek i buraków. W takiej postaci stanowić on może doskonały zastrzyk energii na wakacyjny czas - zarówno dla dorosłych jak i dzieci!

Świeży sok z buraków z dodatkiem soku z cytryny doskonale spisze się jako zamiennik dla przekąski lub słodkiego deseru!

Buraczany sok to nasze wakacyjne must have! Łączcie je w dowolny sposób z ulubionymi owocami, ziołami i przyprawami. Życzymy smacznego!