Sok z buraków z jabłkami
Jest szalenie pyszny, a przy tym zdrowy! Warzywa będące jego bazą są tanie i łatwo dostępne przez cały rok - jest to więc doskonałym argumentem do tego by przyrządzać go o każdej porze roku.
Składnikami niezbędnymi do przygotowania napoju z buraków są: młode buraczki (zawierają więcej soku i delikatności, niż te większe i wyrośnięte) oraz jabłka (opcjonalnie mogą to być marchewki, kiwi lub pomarańcze - sami dowolnie urozmaicajcie swój sok!). Koniecznym sprzętem okaże się także sokowirówka.
Pracę nad sokiem zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia na drobne kawałki buraków. Po rozdrobnieniu warzywa wrzucamy do sokowirówki (pamiętajcie by nigdy nie wrzucać do urządzenia buraków ze skórą - jest ona bardzo twarda i spowodować może uszkodzenie lub zepsucie sokowirówki) razem z pokrojonymi, pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami. Gdy sok jest zbyt gęsty, warto rozcieńczyć go odrobiną wody mineralnej.
Fot. Fotolia
Gotowy sok przelewamy do szklanek lub ozdobnych słoików ze słomką i podajemy do bezpośredniego wypicia!
Uwaga! Nie posiadacie sokowirówki? Nie martwcie się tym zanadto! Wystarczy, że zetrzecie buraki na tarce, zasypiecie odrobiną cukru i odstawicie na noc. Rano wyciśniecie sok z warzyw za pomącą dłoni - smakuje równie wspaniale co ten z sokowirówki!
Dlaczego warto pić sok z buraków?
Korzyści wynikających ze spożywania soków z buraków jest bardzo dużo. Warzywa będące ich bazą są niebywale słodkie - w kombinacjach soków wielowarzywnych lub za sprawą dodatku owoców ich słodycz jest dodatkowo podkreślona!
Bezdyskusyjnie buraki są również zdrowe! Zawierają ogromne pokłady kwasu foliowego, żelaza potasu, manganu, kobaltu, witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dzięki swoim właściwościom zapobiegają anemii, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, a także poprawiają odporność organizmu!
Warto sięgać po sok z buraków również ze względu na jego energetyzujące właściwości - wzmacnia koncentrację i pamięć, walczy z depresją i zmniejsza napięcie nerwowe!
Plusem okazuje się także ekonomiczna odsłona przygotowania takiego napoju. Buraki są bowiem tanie - kilogram kosztuje maksymalnie 1,50 zł!
Fot. Fotolia
Dania z soku z buraków
Świeżo wyciskany sok z buraków zachowuje swoje cenne właściwości również w przygotowywanych przez nas daniach! Ten cenny warzywny rarytas ciekawie zasmakuje z bitkami wołowymi, dziczyzną czy roladą z kurczaka. Pozytywnie zaskoczy Was smak zapiekanek, knedli lub kiełbasek z jego udziałem!
Sok można wykorzystać także do robienia deserów: kisielu, budyniu, galaretki, masy do ciasta czy nawet biszkopta!
Nasze soki z buraków
Jak wiadomo nie od dziś, buraki to warzywa smaczne i pomagające w leczeniu wielu dolegliwości. Warto więc sięgać po nie jak najczęściej i wzbogacać nimi nasze codzienne menu!
Wśród naszych przepisów na te lubiane przez wielu warzywa, znaleźć można ciekawą recepturę na zdrowy sok z marchwi, jabłek i buraków. W takiej postaci stanowić on może doskonały zastrzyk energii na wakacyjny czas - zarówno dla dorosłych jak i dzieci!
Świeży sok z buraków z dodatkiem soku z cytryny doskonale spisze się jako zamiennik dla przekąski lub słodkiego deseru!
Buraczany sok to nasze wakacyjne must have! Łączcie je w dowolny sposób z ulubionymi owocami, ziołami i przyprawami. Życzymy smacznego!
Jest szalenie pyszny, a przy tym zdrowy! Warzywa będące jego bazą są tanie i łatwo dostępne przez cały rok - jest to więc doskonałym argumentem do tego by przyrządzać go o każdej porze roku.
Składnikami niezbędnymi do przygotowania napoju z buraków są: młode buraczki (zawierają więcej soku i delikatności, niż te większe i wyrośnięte) oraz jabłka (opcjonalnie mogą to być marchewki, kiwi lub pomarańcze - sami dowolnie urozmaicajcie swój sok!). Koniecznym sprzętem okaże się także sokowirówka.
Pracę nad sokiem zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia na drobne kawałki buraków. Po rozdrobnieniu warzywa wrzucamy do sokowirówki (pamiętajcie by nigdy nie wrzucać do urządzenia buraków ze skórą - jest ona bardzo twarda i spowodować może uszkodzenie lub zepsucie sokowirówki) razem z pokrojonymi, pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkami. Gdy sok jest zbyt gęsty, warto rozcieńczyć go odrobiną wody mineralnej.
Fot. Fotolia
Gotowy sok przelewamy do szklanek lub ozdobnych słoików ze słomką i podajemy do bezpośredniego wypicia!
Uwaga! Nie posiadacie sokowirówki? Nie martwcie się tym zanadto! Wystarczy, że zetrzecie buraki na tarce, zasypiecie odrobiną cukru i odstawicie na noc. Rano wyciśniecie sok z warzyw za pomącą dłoni - smakuje równie wspaniale co ten z sokowirówki!
Dlaczego warto pić sok z buraków?
Korzyści wynikających ze spożywania soków z buraków jest bardzo dużo. Warzywa będące ich bazą są niebywale słodkie - w kombinacjach soków wielowarzywnych lub za sprawą dodatku owoców ich słodycz jest dodatkowo podkreślona!
Bezdyskusyjnie buraki są również zdrowe! Zawierają ogromne pokłady kwasu foliowego, żelaza potasu, manganu, kobaltu, witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dzięki swoim właściwościom zapobiegają anemii, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi, a także poprawiają odporność organizmu!
Warto sięgać po sok z buraków również ze względu na jego energetyzujące właściwości - wzmacnia koncentrację i pamięć, walczy z depresją i zmniejsza napięcie nerwowe!
Plusem okazuje się także ekonomiczna odsłona przygotowania takiego napoju. Buraki są bowiem tanie - kilogram kosztuje maksymalnie 1,50 zł!
Fot. Fotolia
Dania z soku z buraków
Świeżo wyciskany sok z buraków zachowuje swoje cenne właściwości również w przygotowywanych przez nas daniach! Ten cenny warzywny rarytas ciekawie zasmakuje z bitkami wołowymi, dziczyzną czy roladą z kurczaka. Pozytywnie zaskoczy Was smak zapiekanek, knedli lub kiełbasek z jego udziałem!
Sok można wykorzystać także do robienia deserów: kisielu, budyniu, galaretki, masy do ciasta czy nawet biszkopta!
Nasze soki z buraków
Jak wiadomo nie od dziś, buraki to warzywa smaczne i pomagające w leczeniu wielu dolegliwości. Warto więc sięgać po nie jak najczęściej i wzbogacać nimi nasze codzienne menu!
Wśród naszych przepisów na te lubiane przez wielu warzywa, znaleźć można ciekawą recepturę na zdrowy sok z marchwi, jabłek i buraków. W takiej postaci stanowić on może doskonały zastrzyk energii na wakacyjny czas - zarówno dla dorosłych jak i dzieci!
Świeży sok z buraków z dodatkiem soku z cytryny doskonale spisze się jako zamiennik dla przekąski lub słodkiego deseru!
Buraczany sok to nasze wakacyjne must have! Łączcie je w dowolny sposób z ulubionymi owocami, ziołami i przyprawami. Życzymy smacznego!
SylaUla
marcinka
Jagodowa