sól kuchenna

trudno sobie wyobrazić gotowanie bez odrobiny soli, tak naprawdę pełni ona znacznie więcej funkcji

         
ocena: 4/5 głosów: 2
sól kuchenna
Szczypta soli dodana do posiłków może zdziałać naprawdę cuda. Oto kilka porad, w których szczypta soli może okazać się bardzo pomocna. 1. Dodając odrobinę soli do mleka, możemy nie co przedłużyć jego świeżość. 2. Gotując jabłka warto dodać do nich szczyptę soli kuchennej. Wydobędzie ona z nich zapach i sprawi, że o wiele szybciej będą miękkie. 3. Dodając nieco soli do ubijanej śmietany, albo białek znacznie szybciej uda nam się je ubić. 4. Warto dodawać sól do ciast z czekoladą. Sól podkreśla smak czekolady i sprawia, że ciasto jest bardziej wyraziste. 5. Dodając sól do gotujących się jajek, nie popękają nam podczas gotowania. Dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom. Zapobiega pękaniu jajek gotowanych.