Dawniej ludzie musieli sobie jakoś radzić z przechowywaniem żywności. W czasach, kiedy nie było lodówek, czy piekarników, ludzie wykorzystywali inne proste, aczkolwiek niezwykle skuteczne sposoby utrwalania żywności. Były nimi, między innymi solenie i suszenie. Oprócz warzyw i owoców można tymi metodami także przyrządzić mięso, czy nawet ryby.
Inną ciekawą propozycją jest solenie włoszczyzny. Wtedy warzywa korzeniowe ściera się na grubych oczkach tartki i ubija ciasno w słoiku. Posypuje warstwą soli. Należy pamiętać o tym, by wierzchnią warstwę również stanowiła sól. Kiedy warzyw puszcza sok, należy go zebrać i dopiero wtedy można zakręcić słoik.
Suszenie jest procesem przeciwnym. Polega na wysuszeniu, pozbyciu się wody z owoców lub warzyw. Dzięki czemu pozbędziemy się z nich drobnoustrojów. Jednak przy tej metodzie występują duże straty witamin. Najlepiej, jeśli suszenie odbywa się na świeżym powietrzu, w suche i ciepłe dni. Można także do tego celu wykorzystać piekarnik lub domowe grzejniki. Tym sposobem można zrobić suszoną włoszczyznę (doskonały dodatek do wszystkich zup), pietruszkę, natkę, suszone jabłka, śliwki, gruszki i oczywiście grzyby, które są niezbędne na wigilijnym stole.
Pozanj domowe sposoby na suszenie pomidorów >>>
Dinah