Suszenie należy do najstarszych metod konserwowania żywności.
To zdrowy i niezwykle łatwy sposób. Jego głównym celem jest odparowanie wody, która przyspiesza proces gnicia. Dobrze przygotowane produkty nie psują się i można je przechowywać przez wiele miesięcy. A suszone jabłka czy pietruszki roztaczają zimą w domu przepiękny aromat. W dodatku chrupiące plasterki owoców i warzyw to doskonała przekąska, dużo zdrowsza niż np. tłuste chipsy. By szybko przygotować je w domu, przydatna jest specjalna suszarka elektryczna. Producenci oferują różne modele, jednak zasada działania jest jedna: podgrzane powietrze przepływa przez piętrowo ułożone sita i powoduje odparowanie wody z produktów, które są na nich ułożone. Na co warto zwrócić uwagę przy kupnie?
Im więcej owoców pomieści tym lepiej
Najważniejszymi parametrami są: pojemność, liczba tac (zwanych też sitkami) oraz ich głębokość. Odpowiednio duże urządzenie zaoszczędzi nam pracy, proces suszenia przebiegnie sprawniej, a świeże jabłka czy śliwki nie będą musiały czekać na swoją kolej. Niezwykle istotnym elementem wyposażenia są tace. Im ich więcej tym lepiej. Najmniejsze modele mają zwykle trzy, w największych można doliczyć się nawet dziewięciu. Niektórzy producenci stwarzają możliwość dokupienia dodatkowych.
Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na ich liczbę, ale także na kształt, głębokość, wielkość. Zwykle są okrągłe (to ułatwia cyrkulację powietrza) i mają średnicę 33 cm, ale bywają też nieco mniejsze. Głębokość sita ma znaczenie, gdy chcemy wysuszyć w całości duże owoce (np. gruszki) czy wyjątkowo dorodne grzyby. Wówczas bardziej przydatne okażą się tace o głębokości 6 cm. Niezwykle wygodne są modele, w których można regulować wysokość ułożenia sit. Nie bez znaczenia jest także ich budowa. Te, z cienką siateczką na dnie są bardziej funkcjonalne, bo produkty szybciej się w nich suszą. Niektóre urządzenia mają tace obrotowe, które kręcą się wokół własnej osi podczas pracy. To daje pewność, że gorące powietrze dotrze do każdego kawałka.
Niech moc będzie z nimi!
Moc urządzenia decyduje o jego wydajności (im wyższa, tym krótszy czas suszenia), ale też niestety o cenie. Bardzo wygodne są modele, które mają stopniowaną regulację mocy. Wówczas temperaturę nadmuchu można dostosować do potrzeb. Na przykład na początku ustawiamy ją na najwyższy poziom, by szybko obsuszyć produkty, a potem zmniejszamy, tym samym minimalizując pobór prądu. Regulacja przydaje się też do suszenia delikatnych produktów, np. ziół (te przygotowujemy na najdelikatniejszym nadmuchu).
Nasze rady:
1. Jeśli przed suszeniem kroisz owoce lub warzywa postaraj się to zrobić tak, by plastry były jednakowej grubości, jednak nie grubsze niż 0,5 cm.
2. Owoce suszone w połówkach lub ćwiartkach układaj skórką do dołu.
3. Miękkie owoce, takie jak: nektarynki, truskawki, śliwki, morele, kiwi przekrój na połówki lub ćwiartki.
4. Owoce, które po obraniu ciemnieją, takie jak jabłka lub gruszki, zanurz na około 10 minut w wodzie z dodatkiem soku cytrynowego. Zachowają ładny jasny kolor.
5. Chcesz, aby owoce były słodsze? Wymocz je przez chwilę w wodzie z miodem i cukrem (w 3 szklankach wody rozpuść szklankę cukru oraz szklankę miodu).
6. W urządzeniu możesz również suszyć mięso i ryby.
7. Gotowe suszonki najlepiej trzymać w szczelnych słojach.
Warto wiedzieć:
Czas suszenia
Zależy od rodzaju produktu, tego, ile ma w sobie wody i w jak dużym kawałku chcesz go zachować. Najszybciej (ok. 5- 15 godz.) schną jabłka, grzyby, zioła, buraki, marchew. Najdłużej (ok.8-38 godz.) morele, wiśnie, śliwki. Żeby sprawdzić czy produkty dobrze wyschły, poprzyciskaj je lekko palcem. Jeśli nie wycieka sok są dobre. Najszybciej suszą się produkty ułożone najniżej. Dobrze więc co kilka godzin przekładać je z dołu na górę. Choć producenci suszarek zalecają umieszczanie owoców czy warzyw tylko na sitach - z praktyki wiemy, że największe kawałki warto położyć na samym dnie. Wówczas szybciej się ususzą.
Co można ususzyć?
W suszarce możesz też suszyć kwiaty, np. krótko przycięte róże, i inne rośliny o delikatnych płatkach. Nastaw najniższą temperaturę, by schły wolno. Wykorzystaj urządzenie do ususzenia własnoręcznie zrobionego makaronu. Paski świeżo zagniecionego ciasta pokrój na nitki, ułóż pojedynczą warstwą na tacach. Susz przez ok. 4 godziny. Poczekaj aż ostygną i przełóż do słoików. W suszarce możesz nastawić do wyrośnięcia ciasto drożdżowe. Wyjmij tace, nagrzej urządzenie, włóż do niego naczynie z wodą, a na nim postaw miskę z ciastem. Przykryj ściereczką. Dzięki wodzie ciasto nie wyschnie.
Tekst: Małgorzata Świgoń/Pani domu/Zdjęcia Fotolia
To zdrowy i niezwykle łatwy sposób. Jego głównym celem jest odparowanie wody, która przyspiesza proces gnicia. Dobrze przygotowane produkty nie psują się i można je przechowywać przez wiele miesięcy. A suszone jabłka czy pietruszki roztaczają zimą w domu przepiękny aromat. W dodatku chrupiące plasterki owoców i warzyw to doskonała przekąska, dużo zdrowsza niż np. tłuste chipsy. By szybko przygotować je w domu, przydatna jest specjalna suszarka elektryczna. Producenci oferują różne modele, jednak zasada działania jest jedna: podgrzane powietrze przepływa przez piętrowo ułożone sita i powoduje odparowanie wody z produktów, które są na nich ułożone. Na co warto zwrócić uwagę przy kupnie?
Im więcej owoców pomieści tym lepiej
Najważniejszymi parametrami są: pojemność, liczba tac (zwanych też sitkami) oraz ich głębokość. Odpowiednio duże urządzenie zaoszczędzi nam pracy, proces suszenia przebiegnie sprawniej, a świeże jabłka czy śliwki nie będą musiały czekać na swoją kolej. Niezwykle istotnym elementem wyposażenia są tace. Im ich więcej tym lepiej. Najmniejsze modele mają zwykle trzy, w największych można doliczyć się nawet dziewięciu. Niektórzy producenci stwarzają możliwość dokupienia dodatkowych.
Warto jednak zwrócić uwagę nie tylko na ich liczbę, ale także na kształt, głębokość, wielkość. Zwykle są okrągłe (to ułatwia cyrkulację powietrza) i mają średnicę 33 cm, ale bywają też nieco mniejsze. Głębokość sita ma znaczenie, gdy chcemy wysuszyć w całości duże owoce (np. gruszki) czy wyjątkowo dorodne grzyby. Wówczas bardziej przydatne okażą się tace o głębokości 6 cm. Niezwykle wygodne są modele, w których można regulować wysokość ułożenia sit. Nie bez znaczenia jest także ich budowa. Te, z cienką siateczką na dnie są bardziej funkcjonalne, bo produkty szybciej się w nich suszą. Niektóre urządzenia mają tace obrotowe, które kręcą się wokół własnej osi podczas pracy. To daje pewność, że gorące powietrze dotrze do każdego kawałka.
Niech moc będzie z nimi!
Moc urządzenia decyduje o jego wydajności (im wyższa, tym krótszy czas suszenia), ale też niestety o cenie. Bardzo wygodne są modele, które mają stopniowaną regulację mocy. Wówczas temperaturę nadmuchu można dostosować do potrzeb. Na przykład na początku ustawiamy ją na najwyższy poziom, by szybko obsuszyć produkty, a potem zmniejszamy, tym samym minimalizując pobór prądu. Regulacja przydaje się też do suszenia delikatnych produktów, np. ziół (te przygotowujemy na najdelikatniejszym nadmuchu).
Nasze rady:
1. Jeśli przed suszeniem kroisz owoce lub warzywa postaraj się to zrobić tak, by plastry były jednakowej grubości, jednak nie grubsze niż 0,5 cm.
2. Owoce suszone w połówkach lub ćwiartkach układaj skórką do dołu.
3. Miękkie owoce, takie jak: nektarynki, truskawki, śliwki, morele, kiwi przekrój na połówki lub ćwiartki.
4. Owoce, które po obraniu ciemnieją, takie jak jabłka lub gruszki, zanurz na około 10 minut w wodzie z dodatkiem soku cytrynowego. Zachowają ładny jasny kolor.
5. Chcesz, aby owoce były słodsze? Wymocz je przez chwilę w wodzie z miodem i cukrem (w 3 szklankach wody rozpuść szklankę cukru oraz szklankę miodu).
6. W urządzeniu możesz również suszyć mięso i ryby.
7. Gotowe suszonki najlepiej trzymać w szczelnych słojach.
Warto wiedzieć:
Czas suszenia
Zależy od rodzaju produktu, tego, ile ma w sobie wody i w jak dużym kawałku chcesz go zachować. Najszybciej (ok. 5- 15 godz.) schną jabłka, grzyby, zioła, buraki, marchew. Najdłużej (ok.8-38 godz.) morele, wiśnie, śliwki. Żeby sprawdzić czy produkty dobrze wyschły, poprzyciskaj je lekko palcem. Jeśli nie wycieka sok są dobre. Najszybciej suszą się produkty ułożone najniżej. Dobrze więc co kilka godzin przekładać je z dołu na górę. Choć producenci suszarek zalecają umieszczanie owoców czy warzyw tylko na sitach - z praktyki wiemy, że największe kawałki warto położyć na samym dnie. Wówczas szybciej się ususzą.
Co można ususzyć?
W suszarce możesz też suszyć kwiaty, np. krótko przycięte róże, i inne rośliny o delikatnych płatkach. Nastaw najniższą temperaturę, by schły wolno. Wykorzystaj urządzenie do ususzenia własnoręcznie zrobionego makaronu. Paski świeżo zagniecionego ciasta pokrój na nitki, ułóż pojedynczą warstwą na tacach. Susz przez ok. 4 godziny. Poczekaj aż ostygną i przełóż do słoików. W suszarce możesz nastawić do wyrośnięcia ciasto drożdżowe. Wyjmij tace, nagrzej urządzenie, włóż do niego naczynie z wodą, a na nim postaw miskę z ciastem. Przykryj ściereczką. Dzięki wodzie ciasto nie wyschnie.
Tekst: Małgorzata Świgoń/Pani domu/Zdjęcia Fotolia
Nina W.