Jak jeść melona?

Melona jada się na surowo. Wystarczy owoc pokroić i pozbawić nasion. Można go jeść samodzielnie lub dodać do deserów, koktajli, sałatek lub wytrawnych przystawek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak jeść melona?
fot. Fotolia
Choć najczęściej kojarzymy go z arbuzem, melon to tak naprawdę gatunek ogórka. Co ciekawe – melon wcale nie jest uznawany za owoc, lecz warzywo. Istnieje wiele odmian tej rośliny, wśród których możemy znaleźć najpopularniejsze, takie jak galia czy kantalupy
 
Jak obrać melona?
 
Obieranie melona wcale nie jest trudne. Wystarczy kilka ruchów, by cieszyć się oczyszczonym owocem. 
  • Aby obrać melona będą potrzebne: melon, ostry nóż i łyżka.
  • Melona przekrawamy na pół i przy pomocy łyżki wyciągamy pestki.
  • Następnie każdą połówkę przekrawamy na ćwiartki.
  • Przy pomocy noża od każdej ćwiartki odkrawamy skórkę. Gotowe!
Jak jeść melona?
 
Melona najczęściej spożywamy na surowo bez żadnych dodatków. Jednak jego delikatnie słodki smak aż prosi się o szersze wykorzystanie w kuchni. Do czego można go dodać?
  • Sałatki – świetnie komponuje się z owocami, jak i warzywami. Warto go łączyć ze słonymi dodatkami, w tym kaparami lub serem feta.
  • Przystawki – melona warto wykorzystywać do różnego rodzaju koreczków, tartinek i tartaletek. Doskonale smakuje z szynką parmeńską, boczkiem, rybami, owocami morza oraz wędzonym serem. 
  • Desery – melon może być dodawany do sałatek owocowych lub deserów na bazie jogurtów. Raczej nie stosuje się go do pieczonych ciast i innych słodkości serwowanych na ciepło.
  • Koktajle – dzięki temu, iż posiada stosunkowo mało kalorii, warto go dodawać do różnego rodzaju koktajli. Może być łączony zarówno z owocami, jak i warzywami. 
Właściwości melona
 
Melon posiada sporą zawartość witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga pracę układu nerwowego. Dodatkowo doskonale nawadnia a niektóre odmiany posiadają sporą zawartość witaminy A. Melon stanowi także cenne źródło potasu, dzięki któremu regulowane jest ciśnienie krwi. Warto jednak pamiętać o tym, że to roślina, którą nie wszyscy mogą jeść. Przede wszystkim posiada wysoki indeks glikemiczny (60) oraz może powodować alergię