Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spoż ywczych przeprowadziła kontrolę jakości miodów dostępnych w sprzedaży. Zbadano barwę, konsystencję, zapach oraz smak miodów, zawartość sacharozy i nierozpuszczalnych w wodzie substancji, zawartość wody, a także oznakowanie na opakowaniu.
Wyniki kontroli nie są dobre - aż 66 % partii było źle oznakowanych. Skład miodu badany za pomocą analiz laboratoryjnych również nie przedstawia się prawidłowo.
W porównaniu z rokiem ubiegłym jest dużo gorzej - producentom miodu zdarzają się przekłamania dotyczące pochodzenia miodu - na etykietach informacja "mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej" w rzeczywistości dotyczyła miodów krajowych, mało czytelne określenia terminu przydatności do spożycia - nie podano daty dziennej, w niektórych przypadkach brakowało danych dotyczących identyfikacji producenta, występowały mało czytelne instrukcje przechowywania produktu oraz wartości odżywczej.
Wyniki kontroli nie są dobre - aż 66 % partii było źle oznakowanych. Skład miodu badany za pomocą analiz laboratoryjnych również nie przedstawia się prawidłowo.
W porównaniu z rokiem ubiegłym jest dużo gorzej - producentom miodu zdarzają się przekłamania dotyczące pochodzenia miodu - na etykietach informacja "mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej" w rzeczywistości dotyczyła miodów krajowych, mało czytelne określenia terminu przydatności do spożycia - nie podano daty dziennej, w niektórych przypadkach brakowało danych dotyczących identyfikacji producenta, występowały mało czytelne instrukcje przechowywania produktu oraz wartości odżywczej.
A.B.