ANGLIA: Wielkanocna niedziela rozpoczyna się od polowania na ukryte w ogrodzie jajka z czekolady, oczywiście szukają ich dzieci. Do świątecznych specjałów należą też baranina z sosem i cross buns, czyli drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Na ich skórce wypieka się kształt krzyża, który jest upamiętnieniem ukrzyżowania Chrystusa.
ROSJA: Wielkanoc to dla naszych wschodnich sąsiadów Pascha. Po czterdziestodniowym Wielkim Poście przychodzi czas na niedzielną ucztę. Dawniej podawało się pieczone jagnię, szynkę lub cielęcinę. wśród lubianych do dziś zakąsek królują: ozorek w galarecie z grzybami, kawałki marynowanej cielęciny w sosie śmietanowym i marynowane jajka. Na świąteczny stół zawsze trafia też baba wielkanocna, pascha czyli słodki ser z bakaliami, a także kolorowe pisanki. Obowiązkowa jest także herbata z samowara i konfitury.
HISZPANIA: Choć nie ma tam zwyczaju świętowania przy suto zastawionym stole, obowiązkowo przygotowuje się torrijas, czyli kromki moczonej w jajku i mleku bagietki smażone na oleju.
WŁOCHY: Wielkanoc w tym kraju jest pretekstem do wyjazdów. Popularne w wielu regionach ciasto wielkanocne to casatiello - kołacz z jajkami zapiekanymi w skorupce.
GRECJA: Popularny grecki zwyczaj to dzielenie się słodkim chlebem przypominającym w smaku chałkę z zapiekanymi w nim czerwonymi jajkami w skorupce zwanym tsoureki. Chrześniacy zanoszą takie ciasto w świąteczną niedzielę swoim rodzicom chrzestnym.
ROSJA: Wielkanoc to dla naszych wschodnich sąsiadów Pascha. Po czterdziestodniowym Wielkim Poście przychodzi czas na niedzielną ucztę. Dawniej podawało się pieczone jagnię, szynkę lub cielęcinę. wśród lubianych do dziś zakąsek królują: ozorek w galarecie z grzybami, kawałki marynowanej cielęciny w sosie śmietanowym i marynowane jajka. Na świąteczny stół zawsze trafia też baba wielkanocna, pascha czyli słodki ser z bakaliami, a także kolorowe pisanki. Obowiązkowa jest także herbata z samowara i konfitury.
HISZPANIA: Choć nie ma tam zwyczaju świętowania przy suto zastawionym stole, obowiązkowo przygotowuje się torrijas, czyli kromki moczonej w jajku i mleku bagietki smażone na oleju.
WŁOCHY: Wielkanoc w tym kraju jest pretekstem do wyjazdów. Popularne w wielu regionach ciasto wielkanocne to casatiello - kołacz z jajkami zapiekanymi w skorupce.
GRECJA: Popularny grecki zwyczaj to dzielenie się słodkim chlebem przypominającym w smaku chałkę z zapiekanymi w nim czerwonymi jajkami w skorupce zwanym tsoureki. Chrześniacy zanoszą takie ciasto w świąteczną niedzielę swoim rodzicom chrzestnym.