Sól jest niezbędną przyprawą w kuchni, jednak jej nadmiar może zrujnować nawet najlepsze danie. Każdemu może zdarzyć się przesolenie zupy, sałatki lub sosu. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy jedynym rozwiązaniem jest przygotowywanie potrawy od nowa? Na szczęście nie! Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych sposobów na "uratowanie" przesolonej potrawy.
1. Przesolona zupa
Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się dodać do zupy zbyt dużo soli? Aby zniwelować jej zbyt słony smak, możesz dolać do zupy więcej wody i ponownie ją zagotować (ilość dodawanego płynu zależy od tego, jak bardzo przesolona jest zupa). To jeden z najprostszych sposobów.
Inna metoda to wlanie do zupy dwóch surowych białek jaj. Kiedy się zetną, wchłoną sól. Ścięte białko należy usunąć łyżką lub - jeśli masz taką możliwość - przecedź zupę przez grube sitko (tym sposobem całkowicie usuniesz białko z zupy).
Zdjęcie: Fotolia
Kolejnym sposobem na uratowanie przesolonej zupy jest wrzucenie do niej poćwiartowanego jabłka. Musisz jednak uważać, aby się nie rozgotowało. Dlaczego jabłko? Owoc ten podczas kontaktu z solą wydziela swój naturalny cukier - i to właśnie on może poprawić smak Twojej zupy.
To nie koniec. Jeżeli żaden ze sposobów nie przyniósł oczekiwanych rezultatów, mamy dla Ciebie jeszcze dwie metody: obierz dużego ziemniaka i wrzuć go do zupy, niech się ugotuje. Warzywo to wchłonie nadmiar soli - można powiedzieć, że działa jak gąbka.
Czasami, jeśli zupa jest lekko przesolona, wystarczy zabielić ją śmietaną i jogurtem. Ten dodatek również powinien poprawić jej walory smakowe.
2. Przesolony sos
W tym przypadku również sprawdzi się sposób z surowym ziemniakiem. Doprawiając sos śmietaną lub jogurtem (pod warunkiem, że nie jest bardzo przesolony), również pozbędziesz się nadmiaru soli.
Przesolony gulasz możesz uratować, dodając do niego pomidory bądź odrobinę cukru. Smak potrawie przywróci także podpieczona kromka zwykłego chleba lub dolanie do sosu niewielkiej ilości mleka.
Jeśli przesolisz ciemny sos pieczeniowy, dodaj do niego zmiksowaną marchewkę (może być także inne warzywo o neutralnym smaku, np. cukinia). Warzywa wchłoną nadmiar soli i nie zmienią smaku Twojego dania.
Zdjęcie: Fotolia
3. Przesolone mięso
Jak możesz uratować tę potrawę? Wlej na patelnię bądź do brytfanny pół szklanki wytrawnego wina. Alkohol wchłonie nadmiar soli i wyparuje. Mięso zyska dzięki temu przyjemny aromat.
Kolejnym sposobem na zmianę smaku jest posmarowanie mięsa z każdej strony miodem. Następnie tak przygotowane mięso należy upiec.
4. Przesolona sałatka
Jeśli przygotowana przez Ciebie sałatka okaże się zbyt słona, włóż do niej jednego umytego, surowego ziemniaka i pozostaw na 15 minut. Ziemniak - tak jak w przypadku zbyt słonej zupy - wchłonie sól, a sałatka odzyska swój smak.
W przypadku sałatek warzywnych można dodać więcej jogurtu lub majonezu. Jeśli warzywa są pokrojone i posolone (bez dodatku sosów itp.) wystarczy umyć je pod bieżącą wodą - wtedy usuniemy z nich nadmiar soli.
Zdjęcie: Fotolia
SÓL A TWOJE ZDROWIE
Sól kuchenna to inaczej chlorek sodu. To właśnie sód jest pierwiastkiem, który jest niezbędny do życia. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów (czyli jednej łyżeczki). Jej nadużywanie może prowadzić do rozwoju wielu chorób.
Spożywanie soli w zbyt dużych ilościach może być przyczyną powstania nadciśnienia tętniczego. Sól powoduje także miażdżycę oraz zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Dbaj o to, by spożywać właściwe ilości soli. Zawsze możesz zastąpić ją odpowiednią mieszanką ziół lub pieprzem.
Skoro już wiesz, jak uratować przesolone potrawy, nie załamuj się kiedy Twoje danie bądź zupa okażą się zbyt słone.
A może Wy znacie jeszcze inne sposoby na uratowanie przesolonych dań? Jeśli tak, podzielcie się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem!
Dowiedz się więcej, czyli 10 trików, jak uratować przesoloną potrawę >>>
1. Przesolona zupa
Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się dodać do zupy zbyt dużo soli? Aby zniwelować jej zbyt słony smak, możesz dolać do zupy więcej wody i ponownie ją zagotować (ilość dodawanego płynu zależy od tego, jak bardzo przesolona jest zupa). To jeden z najprostszych sposobów.
Inna metoda to wlanie do zupy dwóch surowych białek jaj. Kiedy się zetną, wchłoną sól. Ścięte białko należy usunąć łyżką lub - jeśli masz taką możliwość - przecedź zupę przez grube sitko (tym sposobem całkowicie usuniesz białko z zupy).
Zdjęcie: Fotolia
Kolejnym sposobem na uratowanie przesolonej zupy jest wrzucenie do niej poćwiartowanego jabłka. Musisz jednak uważać, aby się nie rozgotowało. Dlaczego jabłko? Owoc ten podczas kontaktu z solą wydziela swój naturalny cukier - i to właśnie on może poprawić smak Twojej zupy.
To nie koniec. Jeżeli żaden ze sposobów nie przyniósł oczekiwanych rezultatów, mamy dla Ciebie jeszcze dwie metody: obierz dużego ziemniaka i wrzuć go do zupy, niech się ugotuje. Warzywo to wchłonie nadmiar soli - można powiedzieć, że działa jak gąbka.
Czasami, jeśli zupa jest lekko przesolona, wystarczy zabielić ją śmietaną i jogurtem. Ten dodatek również powinien poprawić jej walory smakowe.
2. Przesolony sos
W tym przypadku również sprawdzi się sposób z surowym ziemniakiem. Doprawiając sos śmietaną lub jogurtem (pod warunkiem, że nie jest bardzo przesolony), również pozbędziesz się nadmiaru soli.
Przesolony gulasz możesz uratować, dodając do niego pomidory bądź odrobinę cukru. Smak potrawie przywróci także podpieczona kromka zwykłego chleba lub dolanie do sosu niewielkiej ilości mleka.
Jeśli przesolisz ciemny sos pieczeniowy, dodaj do niego zmiksowaną marchewkę (może być także inne warzywo o neutralnym smaku, np. cukinia). Warzywa wchłoną nadmiar soli i nie zmienią smaku Twojego dania.
Zdjęcie: Fotolia
3. Przesolone mięso
Jak możesz uratować tę potrawę? Wlej na patelnię bądź do brytfanny pół szklanki wytrawnego wina. Alkohol wchłonie nadmiar soli i wyparuje. Mięso zyska dzięki temu przyjemny aromat.
Kolejnym sposobem na zmianę smaku jest posmarowanie mięsa z każdej strony miodem. Następnie tak przygotowane mięso należy upiec.
4. Przesolona sałatka
Jeśli przygotowana przez Ciebie sałatka okaże się zbyt słona, włóż do niej jednego umytego, surowego ziemniaka i pozostaw na 15 minut. Ziemniak - tak jak w przypadku zbyt słonej zupy - wchłonie sól, a sałatka odzyska swój smak.
W przypadku sałatek warzywnych można dodać więcej jogurtu lub majonezu. Jeśli warzywa są pokrojone i posolone (bez dodatku sosów itp.) wystarczy umyć je pod bieżącą wodą - wtedy usuniemy z nich nadmiar soli.
Zdjęcie: Fotolia
SÓL A TWOJE ZDROWIE
Sól kuchenna to inaczej chlorek sodu. To właśnie sód jest pierwiastkiem, który jest niezbędny do życia. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 gramów (czyli jednej łyżeczki). Jej nadużywanie może prowadzić do rozwoju wielu chorób.
Spożywanie soli w zbyt dużych ilościach może być przyczyną powstania nadciśnienia tętniczego. Sól powoduje także miażdżycę oraz zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Dbaj o to, by spożywać właściwe ilości soli. Zawsze możesz zastąpić ją odpowiednią mieszanką ziół lub pieprzem.
Skoro już wiesz, jak uratować przesolone potrawy, nie załamuj się kiedy Twoje danie bądź zupa okażą się zbyt słone.
A może Wy znacie jeszcze inne sposoby na uratowanie przesolonych dań? Jeśli tak, podzielcie się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem!
Dowiedz się więcej, czyli 10 trików, jak uratować przesoloną potrawę >>>