Wystarczy chwila nieuwagi i nasza przygotowywana pieczołowicie potrawa może być do wyrzucenia. Każdemu zdarza się czasem coś przesolić. Aby uratować nasze danie warto znać kilka sztuczek.
Przesolony gulasz lub sos boloński ratujemy dodając do nich pomidory.
Inne sosy możemy rozrzedzać wodą, mlekiem lub śmietanką UHT po czym doprawić odrobiną cukru.
Przesolone warzywa należy wyłożyć na sitko i polać zimną wodą. Warto je także podawać posypane świeżą posiekaną zieleniną (koperkiem, natką pietruszki).
Przesolony gulasz lub sos boloński ratujemy dodając do nich pomidory.
Inne sosy możemy rozrzedzać wodą, mlekiem lub śmietanką UHT po czym doprawić odrobiną cukru.
Przesolone warzywa należy wyłożyć na sitko i polać zimną wodą. Warto je także podawać posypane świeżą posiekaną zieleniną (koperkiem, natką pietruszki).