Oprócz proporcji składników do zrobienia majonezu, bardzo ważna jest kolejność dodawania,żeby majonez nam się nie zważył.Na jedno żółtko jajka dodaję jedną łyżkę octu i 250ml oleju,sól i pieprz do smaku. A teraz najważniejsza kolejność ucieram żółtko, dodaję łyżkę octu ucieram, sól i pieprz do smaku ucieram, na końcu delikatnie wlewam olej i ucieram. Wszystkie składniki muszą mieć jednakową pokojową temperaturę. Masę majonezową zawsze ucieram w jednym kierunku i to jest bardzo ważne. Nigdy się nie spieszę i raczej nie polecam użycia miksera tylko tradycyjnie robię majonez w makutrze ucierając pałką. Trochę więcej czasu trzeba na to poświęcić ale rzadko mi się zdarza by majonez się nie udał. Tak majonez robiła moja babcia, oczywiście można w sklepie kupić gotowy słoik majonezu, ale to bez porównania nie ten sam smak.