Do zrobienia idealnego zaczynu będziemy potrzebowali przede wszystkim świeżych drożdży, czy są świeże możemy sprawdzić nie tylko po dacie ważności, ale także po ich kolorze, świeże drożdże powinny mieć jasny kolor.
Kolejnym składnikiem jest cukier, który sprawi że drożdże zareagują.
Następny to mleko, mleko musi być ciepłe, ale nie gorące żeby drożdże się nie zaparzyły!
I ostatni składnik to mąka, oczywiście pszenna.
I jak to robimy: Więc drożdże rozkruszamy drobno do miseczki, następnie dodajemy cukier , na 25 g drożdży dajemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy aż drożdże zareagują i powstanie płynna masa.
Następnie dodajemy mleko, dokładnie mieszamy na tę proporcję 25 g drożdży dajemy 100 ml mleka i mąkę 1 - 2 łyżki. Dokładnie mieszamy żeby nie było żadnych grudek i zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-25 minut aż wypełnią całą miseczkę,
Kolejnym składnikiem jest cukier, który sprawi że drożdże zareagują.
Następny to mleko, mleko musi być ciepłe, ale nie gorące żeby drożdże się nie zaparzyły!
I ostatni składnik to mąka, oczywiście pszenna.
I jak to robimy: Więc drożdże rozkruszamy drobno do miseczki, następnie dodajemy cukier , na 25 g drożdży dajemy 1 łyżkę cukru i rozcieramy aż drożdże zareagują i powstanie płynna masa.
Następnie dodajemy mleko, dokładnie mieszamy na tę proporcję 25 g drożdży dajemy 100 ml mleka i mąkę 1 - 2 łyżki. Dokładnie mieszamy żeby nie było żadnych grudek i zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-25 minut aż wypełnią całą miseczkę,