Czy wiesz że sposób zaparzania herbaty zależy od jej rodzaju,Herbatę czarna trzeba zalać wrzątkiem,białą i czerwoną o temperaturze 80*C-inaczej stracą swe zdrowotne atuty.Czarną i zielona trzeba parzyć 5 minut,delikatna biała potrzebuje 7 minut,Pełny smak herbaty ujawnia sie tylko w dobrej wodzie.Woda z kranu jest kiepskiej jakości,więc lepiej używać żródlanej lub filtrowanej.Herbatę najlepiej przygotować w imbryku,aby listki mogły swobodnie się rozwijać.
Babciagramolka
- wyparzyc wrzatkiem czanjiczek
-wsypac do czajniczka po 1 łyzeczce herbaty na porcję + 1 ,, dla czajniczka "
i suchą herbatę postawic na 2 minuty na podgrzewaczu lub na parze
-skropić herbate w czajniczku kilkoma łyzeczkami wrzątku i zostawić na
podgrzewaczu lub parze na 2 minuty by listki się rozwinęły
-dolać 1/2 filiżanki wrzątku na porcję i zostawić nadal na podgrzewaczu
lub na parze na 2 minuty
-dolac pozostałe 1/2 szklanki wrzątku na porcje - ogrzewac jeszcze 2 minuty
Nalewać do filiżanek bezpośrednio po zaparzeniu .Herbata która stoi dłuzej traci wartości smakowe . Robienie tzw esencji na zapas jest po prostu bez sensu , uwalnia się występujace w herbacie garbniki, herbata traci smak i aromat .
Polecam też herbate parzona po angielsku, po irlandzku, herbaty aromatyzowane owocami , ziołami , przyprawami.
Ostatnia rzecza jaka bym polecała to tzw ,, herbata na smyczy " - jesli juz z powodu braku czasu musimy taką parzyc to odrzałujmy i kupujmy dobrej marki bo inaczej to badzie napar z wysuszonego siana a nie herabata.