Bułka tarta do fasolki szparagowej musi mieć odpowiednią konsystencję. Dlatego też musimy użyć dużej ilości dobrej jakości tłuszczu. Najlepiej oczywiście prawdziwego masła, ale liczący kalorie mogą wybrać olej roślinny. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy bułkę tartą i smażymy, aż się zrumieni.
Można też przygotować mniej kaloryczną wersję fasolki szparagowej z tartą bułkę. Fasolkę najpierw gotujemy do miękkości, odcedzamy i przestudzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i wrzucamy do niego fasolkę. Chwilę smażymy cały czas mieszając, bo fasolką pokryła się tłuszczem. Wtedy dodajemy bułkę tartą i smażymy jeszcze chwilę, aż się zrumieni. Tę wersję fasolki można jeszcze doprawić ulubionymi przyprawami, np. posiekaną papryką lub podsmażoną cebulką.
Można też przygotować mniej kaloryczną wersję fasolki szparagowej z tartą bułkę. Fasolkę najpierw gotujemy do miękkości, odcedzamy i przestudzamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i wrzucamy do niego fasolkę. Chwilę smażymy cały czas mieszając, bo fasolką pokryła się tłuszczem. Wtedy dodajemy bułkę tartą i smażymy jeszcze chwilę, aż się zrumieni. Tę wersję fasolki można jeszcze doprawić ulubionymi przyprawami, np. posiekaną papryką lub podsmażoną cebulką.
Kilka słów o bułce tartej
Bułka tarta jest produktem spożywczym, który powstaje w efekcie starcia albo zmielenia suchego pieczywa (sucharów, biszkoptów, bułki albo chleba).
Bułkę tartą można stosować jako zasmażkę do różnego rodzaju dań, na przykład kalafiora czy opisanej wyżej fasolki szparagowej. Bułkę tartą wykorzystuje się również jak panierkę bądź składnik panierki. Panieruje się nią na przykład kotlety z piersi z kurczaka czy schabowe. Dzięki niej są one bardziej złociste oraz chrupiące.
Bułka tarta ma także zastosowanie podczas pieczenia ciast. Posypuje się nią formy na ciasto, ponieważ zapobiega ona przywieraniu ciast (forma może być wcześniej posmarowana margaryną, a następnie posypana bułką tartą, można ewentualnie wysypać formę samą bułką tartą).
Do niektórych dań dodaje się bułkę tartą, ponieważ zwiększa się gęstość tych dań, spaja je. Tak jest w przypadku na przykład mięsa mielonego.
Bułkę tartą stosuje się nie tylko w kuchni. Jest ona także dobrą zanętą wędkarską oraz karmą dla ptaków lub ryb.
Bułkę tartą przechowywać najlepiej w suchym miejscu. Inaczej ona po prostu spleśnieje lub skiśnie.
Najlepiej bułkę tartą przyrządzić jest samemu. Ta kupowana w sklepie nie zawsze jest dobrej jakości. Jeżeli zobaczymy, że bułka tarta, która stoi na sklepowej półce ma dziwnie blady kolor, to na pewno nie ona dobrej jakości.
Najlepiej jest zostawić pieczywo, by wyschło, można w tym celu położyć ja na przykład na ciepłym grzejniku. Potem za pomocą tarki możemy je zetrzeć i gotowe. Taka domowa bułka jest zdecydowanie lepsza, bo wiemy, co jest środku i jak została sporządzona.
Wyróżniamy kilka rodzajów bułki tartej: jasną, białą, rudą, z sucharów biszkoptowych oraz z chleba żytniego. Można także kupić bułki tarte, które są z taki dodatkami jak zioła czy czosnek. Ponadto są też dostępne bułki tarte, które są bezglutenowe, jak i niskobiałkowe, również bezglutenowe.
Dowiedz się więcej o fasoli szparagowej
Fasola szparagowa należy do rodziny bobowatych. Uprawia się ją w wielu rejonach na świecie.
Fasola szparagowa występuje w Polsce w odmianie żółtej i zielonej. Obie te odmiany są źródłem wielu witamin i składników odżywczych.
Znajduje się w niej wiele kwasu foliowego. Fasolkę szparagową powinny jeść zatem kobiety, które spodziewają się dziecka. W fasolce znajduje się wiele błonnika, który ułatwia trawienie i dlatego fasolka często jest składnikiem diet odchudzających.
Fasolkę powinny spożywać osoby, które są chore na cukrzycę. Fasola jest niskokaloryczna i dodatkowo ma również niski indeks glikemiczny.
Żółta i zielona fasolka różnią się w smaku. Żółta ma delikatny oraz kremowy posmak. Zielona z kolei ma znacznie bardziej wyrazistszy smak.
Fasola szparagowa ma wiele właściwości odżywczych oraz składników, które dobroczynnie działają na organizm człowieka. Dzięki zawartości kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy, magnezu oraz ryboflawiny chroni nasz organizm przed udarem mózgu oraz obniża ciśnienie krwi. Jeżeli fasola spożywana jest dość regularnie pomaga także obniżyć ilość złego cholesterolu we krwi. To z kolei uchroni nas przed miażdżycom i zawałem serca.
Fasolka szparagowa zawiera w sobie również bardzo dużo witaminy C. Dzięki temu wzmacnia naszą odporność.
Gość
mediana
elutka
Gość
Gość
Dinah