Smaki Japonii
Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną z zamiłowania do jedzenia. Przywiązują oni wagę nie tylko do smaku potraw, ale i do formy ich prezentacji. Dania japońskie są bardzo często arcydziełami, wykonanymi ze szczególną troską o każdy szczegół. Emanują subtelnym pięknem, prostotą i minimalizmem. Wraz z naczyniem, na którym są podane, tworzą harmonijny układ. Wszystko, co dzieje się wokół stołu, począwszy od produktów spożywczych i sposobów przygotowania potraw, na zasadach savoir-vivru skończywszy, składa się na obraz japońskiej kultury żywieniowej, która od wielu lat wzbudza zainteresowanie ludzi na całym świecie.
O sushi, sake, japońskich słodyczach i innych, mniej znanych w Polsce, ale równie ciekawych kulinarnych przysmakach z Kraju Kwitnącej Wiśni opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek - japonista, tłumacz, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" oraz Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii. Spotkanie ilustrowane prezentacją multimedialną. Po spotkaniu zapraszamy na stoisko wydawnictwa Hanami oraz na degustację japońskich słodyczy i krakersów.
Termin: 9 marca, godzina 18:30
Miejsce: Villa "Palladium", ul. Czyżewskiego 20, Gdańsk Oliwa
WSTĘP WOLNY
uchnia japońska - przepisy >