Suszyć można generalnie wszystkie owoce.Najczęściej wybierane to :jabłka,gruszki,śliwki,morele..Posiadając suszarkę do grzybów,owoców i warzyw możemy suszyć nawet truskawki,maliny,pomarańcze itd. Pozostałym pozostaje piekarnik lub kuchenne słoneczne okno lub piec kaflowy(rzadkość).
Ciekawym sposobem suszyła moja babcia:nabijała kawałki owoców na kolce z krzaka tarniny i wystawiała na słoneczne miejsce lub nawlekała owoce na nitkę wieszała na gorącą płytą pieca kaflowego.
ABC suszenia:
1.Wybierajmy owoce zdrowe,dojrzałe i twarde
2.Po umyciu dokładnie je osuszmy
3.Kroimy na plastry nie grubsze niż 2 cm
4.Układamy owoce obok siebie,nie robiąc warstw najlepiej na papierze do pieczenia
5.Najpierw suszymy w tem. większej,a następnie dosuszamyzmniejszając temperatur
6. podczas suszenia w piekarniku,kilkakrotnie poruszajmy blachą aby owoce się nie posklejałySuszki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach wyłożonych pergaminem,papierowych torbach lub słojach. Aby zachowały swoją elastyczność i stały się gumowe nie może dostać się do nich powietrze.
Ciekawym sposobem suszyła moja babcia:nabijała kawałki owoców na kolce z krzaka tarniny i wystawiała na słoneczne miejsce lub nawlekała owoce na nitkę wieszała na gorącą płytą pieca kaflowego.
ABC suszenia:
1.Wybierajmy owoce zdrowe,dojrzałe i twarde
2.Po umyciu dokładnie je osuszmy
3.Kroimy na plastry nie grubsze niż 2 cm
4.Układamy owoce obok siebie,nie robiąc warstw najlepiej na papierze do pieczenia
5.Najpierw suszymy w tem. większej,a następnie dosuszamyzmniejszając temperatur
6. podczas suszenia w piekarniku,kilkakrotnie poruszajmy blachą aby owoce się nie posklejałySuszki przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach wyłożonych pergaminem,papierowych torbach lub słojach. Aby zachowały swoją elastyczność i stały się gumowe nie może dostać się do nich powietrze.