Sernik według przepisu Michela to szybki i smaczny pomysł na wielkanocny wypiek. Można go przyozdobić według swojego gustu, im bardziej wiosennie tym lepiej!
Sernik alzacki Michela Morana
czas wykonania: 60min.
liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 kg sera
- 100 ml rzadkiej śmietany 36%
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 50 g cukru
- mleko
- laska wanilii
Przygotowanie:
Wymieszaj masło z cukrem, mąką i nasionami wanilii (przekrój laskę wzdłuż i zeskrob je ze środka nożem). Powoli dodaj 3–4 łyżki mleka. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki. Ser wymieszaj ze śmietaną, mąką kukurydzianą i cukrem.
Oddziel żółtka od białek, ubij pianę i mieszaj z masą w kolejności: najpierw żółtka, a potem białka ubite na sztywną pianę.
Tortownicę wylep ciastem (spód i boki) i ponakłuwaj widelcem.
Wlej masę serową i włóż do nagrzanego do temp. 195–200°C piekarnika na 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź, np. wykałaczką, czy sernik jest dobrze upieczony, przystrój wedle upodobań.
Źródło: Party - Życie gwiazd!
Sernik alzacki Michela Morana
czas wykonania: 60min.
liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 kg sera
- 100 ml rzadkiej śmietany 36%
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 50 g cukru
- mleko
- laska wanilii
Przygotowanie:
Wymieszaj masło z cukrem, mąką i nasionami wanilii (przekrój laskę wzdłuż i zeskrob je ze środka nożem). Powoli dodaj 3–4 łyżki mleka. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki. Ser wymieszaj ze śmietaną, mąką kukurydzianą i cukrem.
Oddziel żółtka od białek, ubij pianę i mieszaj z masą w kolejności: najpierw żółtka, a potem białka ubite na sztywną pianę.
Tortownicę wylep ciastem (spód i boki) i ponakłuwaj widelcem.
Wlej masę serową i włóż do nagrzanego do temp. 195–200°C piekarnika na 45 minut. Przed wyjęciem sprawdź, np. wykałaczką, czy sernik jest dobrze upieczony, przystrój wedle upodobań.
Źródło: Party - Życie gwiazd!
zozolek