Świński problem

Hodowcy świń rasy puławskiej stoją przed poważnym problemem - czysta rasa puławska niebawem może zupełnie zniknąć.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Świński problem
Wiele wskazuje na to, że ofiarą polskiego przemysłu mięsnego padnie świnia puławska.
Gatunek świni puławskiej jest rasą typową polską wyhodowaną poprzez krzyżowanie różnych gatunków. Charakteryzuje się łaciatym umaszczeniem, wczesnym dojrzewaniem i szybkim wzrostem, a także odpornością na choroby, dobrym wykorzystaniem paszy i wysoką wydajnością rzeźną.

Pomimo tych wszystkich zalet gatunek świń puławskich stoi przed zagrożeniem na polskim rynku. Sama jakość mięsa nie gwarantuje, że się ono sprzeda. Problemem jest przede wszsytkim mała populacja i wysoki koszt wprowadzenia mięsa na rynek. To pociąga za soba wyższą cenę produktu.

Hodowcy próbują ratować się poprzez współpracę z dużymi firmami jak na przykład Auchan, gdzie mięso ze świń puławskich sprzedawane jest ze wszystkimi certyfikatami gwarantującymi czystość rasową i indywidualne znakowanie.
Jednak pewne problemy z kwestiach płatności sprawiają, że rolnicy poszukują nowych możliwości sprzedaży swoich świń.