Szafran

inaczej krokus to roślina z rodziny kosaćcowatych i bardzo cenna przyprawa o tej samej nazwie

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Szafran
Hoduje się od wielu wieków odmianę zwaną szafranem uprawnym. Jego wysuszone znamiona używane są jako przyprawa. Wysuszone niteczki, czasami zmielone na proszek o intensywnej żółtej barwie, są najdroższą przyprawą na świecie. Na zebranie 1 kg znamion potrzeba aż 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego! Przyprawa ta barwi potrawy na żółto. Zbyt duża jego ilość może sprawić, że potrawa stanie się gorzkawa. Najczęściej stosuje się go do przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast. Dobrze współgra z takimi ziołami jak bazylia czy oregano. W Polsce piekło były dawniej tzw. "baby szafranowe", czyli wielkie, drożdżowe, puszyste ciasta zabarwione na żółto szafranem, ale któż to teraz potrafi?!