Szafran jest przyprawą uprawianą od ponad 3000 lat głównie w okolicach Morza Śródziemnego oraz w Chinach, Iranie i Turcji.
Wymienia się 3 podstawowe role szafranu:
- ozdobna: tu rolę odgrywają kwiaty szafranu. Pięknie kwitną w ogródkach, na rabatach czy skalniakach.
- kulinarna: szafran to roślina (przyprawa), która barwi potrawy na żółto.
- przyprawowa: stosuje się do przyprawiania ryżu, zup, ciast i owoców morza.
Oprócz wyżej wymienionych, szafran stosowany jest jako barwnik oraz używany do produkcji leków, kosmetyków, a także pigmentów koloryzujących.
Kwiaty szafranu uwielbiają ciepły klimat. Wyrastają na długość około 15 centymetrów, mają długie i cienkie liście. Pachną bardzo mocno, ich zapach przypomina miód. Każdy kwiat posiada trzy znamiona, z których właśnie uzyskiwany jest szafran. Szafran ma pomarańczowo-czerwony kolor.
Zdjęcie: Fotolia
ZASTOSOWANIE KULINARNE
W kuchni szafran używany jest coraz częściej, ale każdy kucharz używa go oszczędnie i niewiele, ze względu na jego cenę. Pamiętajmy, że szafran to najdroższa przyprawa świata. Można rozpuścić ją w wodzie, wtedy powinien powiększyć swoją objętość. Można także użyć sproszkowanego szafranu, wcześniej skruszonego w moździerzu. Zazwyczaj podawany jest bezpośrednio do potrawy. Należy przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu.
SZAFRAN NA ŚWIECIE
Najważniejszym zadaniem szafranu jest barwienie potraw (w szczególności ryżu) w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Jest też używany bardzo często do hiszpańskiej paelli i bouillabaisse.
W Wielkiej Brytanii szafranu używa się do ciasta drożdżowego i kornwalskich bułeczek szafranowych. We Włoszech używany jest do przyprawiania risotto Alla milanese, natomiast w Asturii używany jest w fasolowej fabadzie oraz przyprawiania weselnego dania - pilaw. Szafran używany jest również w produkcji serów, wyrobów cukierniczych, alkoholi, curry i potraw mięsnych.
SZAFRAN W MEDYCYNIE
Szafran stosowany jest także w medycynie. Używany między innymi do wspomagania przepływu krwi, a także jako środek wiatropędny. W czasach średniowiecznych używany był do leczenia hipoksji, astmy i szkarlatyny. Leczono nim także choroby krwiobiegu, choroby serca, bezsenność, zaburzenia miesiączkowe i choroby gałki ocznej.
Początkowe badania nad właściwościami leczniczymi szafranu mówią, że przyprawa ma działanie antyrakowe, antymutageniczne i immunomodulacyjne.
Szafran dostarcza dużo potrzebnych minerałów, takich jak miedź, magnez, cynk, żelazu wapń.
SZAFRAN W PRZEMYŚLE
Szafran używany jest także do barwienia tkanin. Najczęściej używany jest do takich zabiegów w Chinach i Indiach.
Używacie szafranu w trakcie swojego kucharzenia? Wiedzieliście, że jest najdroższą przyprawą świata?
Sprawdź dlaczego szafran jest kobiecą przyprawą >>>
Wymienia się 3 podstawowe role szafranu:
- ozdobna: tu rolę odgrywają kwiaty szafranu. Pięknie kwitną w ogródkach, na rabatach czy skalniakach.
- kulinarna: szafran to roślina (przyprawa), która barwi potrawy na żółto.
- przyprawowa: stosuje się do przyprawiania ryżu, zup, ciast i owoców morza.
Oprócz wyżej wymienionych, szafran stosowany jest jako barwnik oraz używany do produkcji leków, kosmetyków, a także pigmentów koloryzujących.
Kwiaty szafranu uwielbiają ciepły klimat. Wyrastają na długość około 15 centymetrów, mają długie i cienkie liście. Pachną bardzo mocno, ich zapach przypomina miód. Każdy kwiat posiada trzy znamiona, z których właśnie uzyskiwany jest szafran. Szafran ma pomarańczowo-czerwony kolor.
Zdjęcie: Fotolia
ZASTOSOWANIE KULINARNE
W kuchni szafran używany jest coraz częściej, ale każdy kucharz używa go oszczędnie i niewiele, ze względu na jego cenę. Pamiętajmy, że szafran to najdroższa przyprawa świata. Można rozpuścić ją w wodzie, wtedy powinien powiększyć swoją objętość. Można także użyć sproszkowanego szafranu, wcześniej skruszonego w moździerzu. Zazwyczaj podawany jest bezpośrednio do potrawy. Należy przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu.
SZAFRAN NA ŚWIECIE
Najważniejszym zadaniem szafranu jest barwienie potraw (w szczególności ryżu) w kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej. Jest też używany bardzo często do hiszpańskiej paelli i bouillabaisse.
W Wielkiej Brytanii szafranu używa się do ciasta drożdżowego i kornwalskich bułeczek szafranowych. We Włoszech używany jest do przyprawiania risotto Alla milanese, natomiast w Asturii używany jest w fasolowej fabadzie oraz przyprawiania weselnego dania - pilaw. Szafran używany jest również w produkcji serów, wyrobów cukierniczych, alkoholi, curry i potraw mięsnych.
SZAFRAN W MEDYCYNIE
Szafran stosowany jest także w medycynie. Używany między innymi do wspomagania przepływu krwi, a także jako środek wiatropędny. W czasach średniowiecznych używany był do leczenia hipoksji, astmy i szkarlatyny. Leczono nim także choroby krwiobiegu, choroby serca, bezsenność, zaburzenia miesiączkowe i choroby gałki ocznej.
Początkowe badania nad właściwościami leczniczymi szafranu mówią, że przyprawa ma działanie antyrakowe, antymutageniczne i immunomodulacyjne.
Szafran dostarcza dużo potrzebnych minerałów, takich jak miedź, magnez, cynk, żelazu wapń.
SZAFRAN W PRZEMYŚLE
Szafran używany jest także do barwienia tkanin. Najczęściej używany jest do takich zabiegów w Chinach i Indiach.
Używacie szafranu w trakcie swojego kucharzenia? Wiedzieliście, że jest najdroższą przyprawą świata?
Sprawdź dlaczego szafran jest kobiecą przyprawą >>>
karola25
LauraLaura