Curry

Przyprawa ta może mieć różny smak i kolor w zależności od użytych składników.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Curry
Curry to przyprawa o tyle ciekawa, że nie jest to roślinka sama w sobie, a mieszanka sproszkowanych kilku lub nawet kilkunastu przypraw kuchennych. W Indiach, gdzie curry jest w całym tego słowa znaczeniu narodową przyprawą, istnieje ogromna liczba jej wariantów. Jest to przyprawa bardzo dawna, w ciągu wieków ulepszana, a niektóre szczególnie wyrafinowane zestawy trzymane są w ścisłej tajemnicy. Curry jest obecnie jedną z najmodniejszych w Europie przypraw azjatyckich. W Polsce też zyskuje na popularnosci. Jest to przyprawa bardzo wrażliwa na wilgoć i światło, należy ją więc przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu i miejscu ciemnym. Ma barwę czerwoną lub żółtą, w zależności od doboru składników. Można spotkać wiele odmian curry, różnicę w smaku zawdzięczając odpowiedniemu doborowi kompozycji przypraw. Dobór składników zależy od samej potrawy, od regionu z jakiego mieszkanka/mieszkaniec pochodzi oraz osobistych upodobań wytwórcy, jednak najczęściej spotykanymi są:kurkumę, kwiat muszkatołowy, cynamon, imbir, kozieradkę, goździki i pieprz czarny, kolendrę, kmin rzymski, chili. Mogą zostać odane również: czosnek, kardamon, sól czy szalotka. Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu i baraniny oraz warzyw. Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy.