Szpinak - co o nim powinniśmy wiedzieć?

Szpinak staje się coraz bardziej cenionym i stosowanym w kuchni warzywem. Co zawiera w sobie pożytecznego a na co powinniśmy uważać?

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Szpinak - co o nim powinniśmy wiedzieć?
Przede wszystkim szpinak zawiera duże ilości magnezu, witaminę A pod postacią karotenu, a także witaminy z grupy B oraz znaczną ilość kwasu askorbinowego. Liście bogate są również w duże ilości żelaza, niestety forma jego występowania w szpinaku powoduje, iż wchłaniany jest w niewielkich ilościach przez nasz organizm.

Niestety szpinak zawiera również niekorzystne składniki dla funkcjonowania organizmu - mianowicie kwas szczawiowy. Obniża on wykorzystanie wapnia. Dlatego też szpinak nie powinien być spożywany zbyt często i w dużych ilościach. Co więcej, jeśli nie mamy pewności jak uprawiana była roślina, którą kupiliśmy, mogą istnieć obawy iż zawiera także duże ilości azotanów - szkodliwych substancji, które źle wpływają na układ krwionośny.

Jednak, umiejętne przygotowanie szpinaku może zniwelować złe strony tego warzywa. Przede wszystkim musimy pamiętać, aby do posiłku, w którym znajduje się szpinak, dodać więcej produktów bogatych w wapń, np. sera. Gotowanie szpinaku również w znaczny sposób powoduje "straty" niepożądanego dla nas kwasu szczawiowego. Szpinak nie jest zalecany osobom przewlekle chorym, cierpiącym na reumatyzm, kamicę nerkową czy dnę moczanową. Istnieją jednak informacje o anty-kancerogennym działaniu szpinaku.