Szpinak - czy warto go jeść?

  • 1

Warzywo to posiada bardzo wiele wartościowych składników. I wbrew często krążącej opinii - jest bardzo smaczne - wystarczy je tylko odpowiednio przygotować. Jeżeli ktoś jeszcze ma opory - warto się przełamać!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Szpinak - czy warto go jeść?
fot. Fotolia

Szpinak a dokładnie jego liście posiadają wiele właściwości przeciwrakowych i chronią nasze organizmy przed miażdżycą. W szpinaku zawarta jest duża ilość luteiny, witaminy C i beta-karotenu oraz potasu, żelaza i kwasu foliowego, który jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży.

Zawiera on również dużo magnezu, który pomaga łagodzić stres i niwelować zawroty głowy. Niestety szpinak zawiera również kwas szczawiowy i nie powinien być spożywany przez osoby chorujące na kamicę nerkową .

Szpinak można kupić w postaci świeżej lub w mrożonej. Kupując świeży należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu liści, a zwłaszcza tych grubszych, z których powinno się usunąć łodyżki. Listki szpinaku należy zalać zimną wodą i chwilę wymoczyć, a następnie umyć. Do miski z wodą można dodać trochę soli, co pozwoli na dokładne oczyszczenie z ewentualnych zabrudzeń.

Warto również pomyśleć o dodaniu kilku kostek lodu, co pozwoli nam na utrzymanie pięknej, naturalnej barwy liści. Szpinak przed dodaniem do potraw musi być bardzo dokładnie osuszony. Podczas kupowania należy też zwrócić uwagę na jego kolor. Powinno się zawsze kupować ten o jednolitej barwie, bez żadnych przebarwień i uszkodzeń.

Trzeba również pamiętać, że szpinak podczas obróbki termicznej znacznie zmniejszy swoją objętość. Poza sezonem dostępny jest szpinak mrożony. Polecam kupować go w całości. Ja osobiście nie mam zaufania do rozdrobnionego.

Surowy szpinak jest świetną bazą do letnich sałatek (oczywiście polecam ten świeży). W połączeniu z owocami i serami możne stworzyć wyśmienite danie. Cudownie komponuje się z sosami z oliwy.

Szpinak może być również wspaniałym dodatkiem do spaghetti, ale wtedy nie należy gotować jego liści. Polecam uduszenie ich na oliwie.
Z wykorzystaniem szpinaku można przygotować pyszne pierogi, użyć go jako nadzienie do pasztecików lub w połączeniu z ciastem, nie mówiąc już o cudownym zestawieniu szpinaku i łososia, które stanowi naprawdę wyśmienity farsz do przepisów wszelkiej maści. 

Trzeba pamiętać że szpinak który jest nie właściwie przygotowany jest nie dobry i traci swój urok. Polecam do jego doprawienia dodać odrobinę czosnku - pasuje wyśmienicie. Szpinak powinno się kroić dopiero po 2 minutowym obgotowaniu. Następnie należy dusić go pod przykryciem w garnku, lub usmażyć na patelni.

Szpinak jest gotowy gdy straci wizualnie swoją świeżość i jędrność. Można go również w szybki sposób przygotować w mikrofalówce, Ważne jest, aby podczas przygotowywania szpinaku odparowała z niego cała woda. Dopiero wtedy można dodać różne smakołyki np. ser feta, cebulkę, ser pleśniowy czy makaron.

Polecam spożywanie szpinaku w różnej postaci. Jeżeli nauczycie się go robić z głową, to na pewno stanie się priorytetem w Waszej kuchni.

Polecamy: Pyszne dania ze szpinaku >>>