Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią nas przed miażdżycą. Szpinak bogaty jest w potas, kwas foliowy, oraz żelazo. Jest niezastąpiony przy leczeniu anemii, osłabieniu i wyczerpaniu organizmu.
Szpinak posiada bardzo dużo witaminy C oraz beta-karoten. Zielone liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży, ponieważ zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Chroni nas także przed chorobami układu krążenia.
Jest nisko kaloryczny, zawarty w nim potas i witaminy z grupy B, uczestniczą w spalaniu tłuszczów i węglowodanów. To nie pozorne warzywo może zaskoczyć nas smakiem i różnorodnością zastosowań. Możemy go używać świeżego, jak i mrożonego. Można stworzyć z niego osobne dania, jak również sałatkę, czy dania w formie farszu. Potrzebuje dużo czosnku, soli oraz pieprzu. Możemy łączyć go z serami: feta, parmezanem, czy pleśniowym. Pasują do niego winogrona, cytrusy, gruszki, a nawet truskawki. Szpinak w połączeniu z serem świetnie nadaje się do makaronu na przykład spaghetti.
Aby przyrządzić sos, nie powinniśmy gotować liści, ponieważ stracą na wartości, smaku ale także wyglądzie. Można je pokropić sokiem z cytryny, jak również poddusić na oliwie z dodatkiem czosnku. Najlepszy szpinak jest świeży, dlatego zaleca się jak najwięcej używać go podczas sezonu. Młode listki możemy zjadać w całości, natomiast z tych większych i grubszych usunąć części łodyg. Wcześniej należy go dobrze oczyścić i umyć. Do sałatek należy dodawać zawsze dokładnie osuszone.
Szpinak powinniśmy często spożywać, ze względu na jego właściwości lecznicze!
Sprawdź przepis na pyyyszne naleśniki ze szpinakiem >>>
Szpinak posiada bardzo dużo witaminy C oraz beta-karoten. Zielone liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży, ponieważ zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Chroni nas także przed chorobami układu krążenia.
Jest nisko kaloryczny, zawarty w nim potas i witaminy z grupy B, uczestniczą w spalaniu tłuszczów i węglowodanów. To nie pozorne warzywo może zaskoczyć nas smakiem i różnorodnością zastosowań. Możemy go używać świeżego, jak i mrożonego. Można stworzyć z niego osobne dania, jak również sałatkę, czy dania w formie farszu. Potrzebuje dużo czosnku, soli oraz pieprzu. Możemy łączyć go z serami: feta, parmezanem, czy pleśniowym. Pasują do niego winogrona, cytrusy, gruszki, a nawet truskawki. Szpinak w połączeniu z serem świetnie nadaje się do makaronu na przykład spaghetti.
Aby przyrządzić sos, nie powinniśmy gotować liści, ponieważ stracą na wartości, smaku ale także wyglądzie. Można je pokropić sokiem z cytryny, jak również poddusić na oliwie z dodatkiem czosnku. Najlepszy szpinak jest świeży, dlatego zaleca się jak najwięcej używać go podczas sezonu. Młode listki możemy zjadać w całości, natomiast z tych większych i grubszych usunąć części łodyg. Wcześniej należy go dobrze oczyścić i umyć. Do sałatek należy dodawać zawsze dokładnie osuszone.
Szpinak powinniśmy często spożywać, ze względu na jego właściwości lecznicze!
Sprawdź przepis na pyyyszne naleśniki ze szpinakiem >>>
Dinah