Tatiana kocha zarówno fotografię, malarstwo, jak i jedzenie. Zawsze uwielbiała gotować i dekorować potrawy, a także podziwiać barwy jedzenia i jego fakturę . Któregoś razu postanowiła, że połączy swoje największe pasje w jeden oryginalny projekt. Zaczęła tworzyć reprodukcje klasycznych dzieł malarstwa używając tylko i wyłącznie jedzenia. Efekty swojej pracy fotografuje i publikuje w Internecie.
Zawsze najpierw zaczyna od wyboru obrazu, który będzie chciała odtworzyć. Zwraca szczególną uwagę na to, aby zawierał intensywne, przyjemne kolory oraz w miarę proste do skopiowania kształty. Następnie na kartce papieru tworzy szkic. Końcowym – ale chyba najważniejszym etapem – jest wybór składników spożywczych. Tatiana uważnie przygląda się ich strukturze i kolorom, aby podjąć jak najlepszą decyzję. Do tworzenia swoich obrazów używa warzyw, owoców, zbóż, makaronów, ryb, placków itp.
Tak przygotowane dzieło fotografuje, a następnie… wyrzuca, choć z bólem serca. Jak sama twierdzi, „piękno jest ulotne i trwa tylko chwilę”. Poza tym Tatiana dużą wagę przykłada do tego, aby jej obrazy były skomponowane wyłącznie ze świeżych produktów.
W jej sfotografowanej kolekcji jadalnego malarstwa znajdziemy reprodukcje m.in. Van Gogha, Daliego, Hokusai, Picassa, Warhola czy Klimta, które zdumiewają podobieństwem do oryginałów, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę materiał, z jakiego zostały wykonane. Jej twórczość jest zaprzeczeniem powiedzenia – popularnego zwłaszcza wśród rodziców z małymi dziećmi – że nie wolno bawić się jedzeniem. Shkodina udowadnia, że nie tylko wolno, ale wręcz należy, bo wychodzą z tego piękne, godne podziwu dzieła.
Zawsze najpierw zaczyna od wyboru obrazu, który będzie chciała odtworzyć. Zwraca szczególną uwagę na to, aby zawierał intensywne, przyjemne kolory oraz w miarę proste do skopiowania kształty. Następnie na kartce papieru tworzy szkic. Końcowym – ale chyba najważniejszym etapem – jest wybór składników spożywczych. Tatiana uważnie przygląda się ich strukturze i kolorom, aby podjąć jak najlepszą decyzję. Do tworzenia swoich obrazów używa warzyw, owoców, zbóż, makaronów, ryb, placków itp.
Tak przygotowane dzieło fotografuje, a następnie… wyrzuca, choć z bólem serca. Jak sama twierdzi, „piękno jest ulotne i trwa tylko chwilę”. Poza tym Tatiana dużą wagę przykłada do tego, aby jej obrazy były skomponowane wyłącznie ze świeżych produktów.
W jej sfotografowanej kolekcji jadalnego malarstwa znajdziemy reprodukcje m.in. Van Gogha, Daliego, Hokusai, Picassa, Warhola czy Klimta, które zdumiewają podobieństwem do oryginałów, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę materiał, z jakiego zostały wykonane. Jej twórczość jest zaprzeczeniem powiedzenia – popularnego zwłaszcza wśród rodziców z małymi dziećmi – że nie wolno bawić się jedzeniem. Shkodina udowadnia, że nie tylko wolno, ale wręcz należy, bo wychodzą z tego piękne, godne podziwu dzieła.