sztuka nakrywania stołu

  • 1

Zasady stołowego savoir-vivre'u dość precyzyjnie określają, jak powinna być rozmieszczona zastawa stołowa.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
sztuka nakrywania stołu
fot. Fotolia

1. Najpierw należy położyć ozdobny płytki talerz, większy od pozostałych. Na nim umieszczamy okrągłą, papierową serwetkę, która stłumi brzęk stawianych później naczyń. Talerz ten pełni rolę podstawy pod zastawę. Pozostaje na stole od poczatku do końca przyjęcia.

2. Na tym talerzu - podstawie umieszczamy duży, płaski talerz do dania głównego, na nim mały - do zakąsek.

3. Po obu stronach nakrycia, w równych odległościach, układamy sztućce: na zewnątrz te, które będą wykorzystane na początku, bliżej talerza - używane w następnej kolejności. Po lewej stronie zawsze kładziemy widelec, po prawej nóż oraz sztućce używane pojedynczo.

4. Nad talerzem głównym można umieścić widelczyk i łyżeczkę do deseru, skierowane trzonkami w przeciwnych kierunkach.

5. Po lewej stronie nad nakryciem jest miejsce na mały talerzyk na pieczywo. Na nim układamy nóż do masła.

6. Po prawej stronie nakrycia, powyżej sztućców, ustawiamy kieliszki w kolejności podawania napojów. Zazwyczaj najbliżej talerza stoi kieliszek do wódki, dalej do wina białego, czerwonego. Kieliszki do whisky, koniaku, czy likieru stawiamy na stole dopiero wraz w deserem.

7.Kieliszek - puchar do wody, może stać za szkłem do wina lub po lewej stronie nakrycia.

8.Na szczycie "piramidy", z talerzy albo po jej lewej stronie, kładziemy serwetkę, po którą sięgnie się w trakcie posiłku. Najbardziej elegancka jest płócienna. Najlepiej złożyć ją w kwadrat, prostokąt lub trójkąt.

9. Głębokie talerze do zupy lub bulionów wnosimy dopiero przed jej zaserwowaniem. Zupę podajemy w wazie - tak jest bardziej elegancko. Dopuszczalne jest także podawanie jej od razu na talerzach. Potem należy zebrać bulionówki i podać danie główne.

10.Przed podaniem deseru należy zebrać ze stołu wszystkie naczynia, pozostawiając widelczyk do ciasta i nóż do owoców.

11. Przynosimy talerzyki deserowe i deser. Do musu lub lodów w pucharku należy podać łyżeczkę z długą rączką.

12.Filiżankę do kawy lub herbaty umieszczamy po prawej stronie talerzyka. Na podstawce kładziemy łyżeczkę.



Więcej porad znajdziesz TUTAJ! >>>