Dla kogo?
Dla wszystkich smakoszy jajek, jeśli ich nie lubisz - lepiej zrezygnuj. Dieta jajeczna jak każda szybka dieta jest monotonna i bardzo restrykcyjna, ale skuteczna. Nie zaleca się jej osobom z wysokim cholesterolem i problemami wątrobowymi. Powoduje wzrost we krwi poziomu tego pierwszego, jednocześnie zwiększając ryzyko powstawania zakrzepów.
Dlaczego jajeczna?
Jak wiadomo jajko to pełnowartościowe białko. Sami dietetycy potwierdzają jego skuteczność w odchudzaniu. Dieta jajeczna należy do grupy diet wysokobiałkowych, podobnie jak dieta Atkinsa. Jedno jajko dostarcza tylko 70 kcal, należy więc do produktów niskokalorycznych. Niewielką część kalorii zamieniamy w tłuszcz. Po takim jajecznym posiłku długo czujemy się najedzeni. Ponadto białko w tej formie jest bogate w łatwo przyswajalne witaminy A, D, E i K. Dostarczamy organizmowi potrzebną dawkę magnezu, potasu i kwasów tłuszczowych.
Jak po każdej ekspresowej diecie, należy uważać na to, co się spożywa, by uniknąć efektu jojo.
Jak to działa?
Twórcy tej diety zapewniają spadek wagi od 2 do 5 kg w przeciągu kilku dni. Czas jaki mamy jej poświęcić to 2 tygodnie wyrzeczeń. Lekarze natomiast przestrzegają, że w ten sposób nasz organizm może odżywiać się bezpiecznie maksymalnie przez 5 dni.
Według diety dziennie należy spożywać 6 jajek, koniecznie ugotowanych na twardo. Dla przypomnienia jajko należy gotować nie dłużej niż 5 minut, ponieważ traci po tym czasie potrzebne nam wartości odżywcze. Jajka należy jeść z odrobiną tłuszczu – majonezeu, masła lub oliwy, niezbędnych do rozpuszczenia i przyswojenia witaminy A.
Co oprócz jajek?
Jajka to nie wszystko, w jadłospisie powinny pojawić się świeże warzywa i niskocukrowe owoce. Do obiadu lub kolacji poleca się sałatę pokropiona cytryną lub z pomidorem, ogórkiem, selerem. Może pojawić się także odrobina gotowanej kapusty lub szpinak. Z owoców najlepiej wybierać grejpfruty, ananasy (nie z puszki), jabłka. Niedozwolone są banany, ze względu na dużą zawartość węglowodanów i winogrona z powodu dużej zawartości cukru.
Ważne jest aby spożywać dużo płynów około 3 litrów wody, herbatek ziołowych bądź owocowych. Dla osób które nie mogą obejść się bez kofeiny – dieta dopuszcza słabą kawę. Należy unikać soli i cukru.
Dwa razy w tygodniu jeden z posiłków może zawierać inne białka zamiast jaj: pierś z kurczaka, plasterki duszonej cielęciny czy mięsa wołowego, białą rybę lub niestłusty twaróg dla urozmaicenia.
Przykładowe dzienne menu:
Śniadanie: 2 jajka na twardo + grejpfrut + kawa lub herbata;
Obiad: 2 jajka na twardo + porcja szpinaku + kawa lub herbata;
Kolacja: 100 g pieczonej piersi kurczaka bez skóry + sałata skropiona sokiem z cytryny z rzodkiewką pomidorem + woda.
Można zjeść tylko 3 posiłki dziennie, unikając podjadania w ciągu dnia.
Dla wszystkich smakoszy jajek, jeśli ich nie lubisz - lepiej zrezygnuj. Dieta jajeczna jak każda szybka dieta jest monotonna i bardzo restrykcyjna, ale skuteczna. Nie zaleca się jej osobom z wysokim cholesterolem i problemami wątrobowymi. Powoduje wzrost we krwi poziomu tego pierwszego, jednocześnie zwiększając ryzyko powstawania zakrzepów.
Dlaczego jajeczna?
Jak wiadomo jajko to pełnowartościowe białko. Sami dietetycy potwierdzają jego skuteczność w odchudzaniu. Dieta jajeczna należy do grupy diet wysokobiałkowych, podobnie jak dieta Atkinsa. Jedno jajko dostarcza tylko 70 kcal, należy więc do produktów niskokalorycznych. Niewielką część kalorii zamieniamy w tłuszcz. Po takim jajecznym posiłku długo czujemy się najedzeni. Ponadto białko w tej formie jest bogate w łatwo przyswajalne witaminy A, D, E i K. Dostarczamy organizmowi potrzebną dawkę magnezu, potasu i kwasów tłuszczowych.
Jak po każdej ekspresowej diecie, należy uważać na to, co się spożywa, by uniknąć efektu jojo.
Jak to działa?
Twórcy tej diety zapewniają spadek wagi od 2 do 5 kg w przeciągu kilku dni. Czas jaki mamy jej poświęcić to 2 tygodnie wyrzeczeń. Lekarze natomiast przestrzegają, że w ten sposób nasz organizm może odżywiać się bezpiecznie maksymalnie przez 5 dni.
Według diety dziennie należy spożywać 6 jajek, koniecznie ugotowanych na twardo. Dla przypomnienia jajko należy gotować nie dłużej niż 5 minut, ponieważ traci po tym czasie potrzebne nam wartości odżywcze. Jajka należy jeść z odrobiną tłuszczu – majonezeu, masła lub oliwy, niezbędnych do rozpuszczenia i przyswojenia witaminy A.
Co oprócz jajek?
Jajka to nie wszystko, w jadłospisie powinny pojawić się świeże warzywa i niskocukrowe owoce. Do obiadu lub kolacji poleca się sałatę pokropiona cytryną lub z pomidorem, ogórkiem, selerem. Może pojawić się także odrobina gotowanej kapusty lub szpinak. Z owoców najlepiej wybierać grejpfruty, ananasy (nie z puszki), jabłka. Niedozwolone są banany, ze względu na dużą zawartość węglowodanów i winogrona z powodu dużej zawartości cukru.
Ważne jest aby spożywać dużo płynów około 3 litrów wody, herbatek ziołowych bądź owocowych. Dla osób które nie mogą obejść się bez kofeiny – dieta dopuszcza słabą kawę. Należy unikać soli i cukru.
Dwa razy w tygodniu jeden z posiłków może zawierać inne białka zamiast jaj: pierś z kurczaka, plasterki duszonej cielęciny czy mięsa wołowego, białą rybę lub niestłusty twaróg dla urozmaicenia.
Przykładowe dzienne menu:
Śniadanie: 2 jajka na twardo + grejpfrut + kawa lub herbata;
Obiad: 2 jajka na twardo + porcja szpinaku + kawa lub herbata;
Kolacja: 100 g pieczonej piersi kurczaka bez skóry + sałata skropiona sokiem z cytryny z rzodkiewką pomidorem + woda.
Można zjeść tylko 3 posiłki dziennie, unikając podjadania w ciągu dnia.
zbysiowa
Tit
grattka
Gosia85