Mąkę z której będziemy sporządzać wypiek drożdżowy należy przesiać przez sito aby była idealnie spulchniona, nalezy trzymać ją wcześniej w cieple. Ciasto najlepiej jest wyrabiać ręcznie, aż zacznie odchodzić od dłoni, wtedy czuć że jest najlepiej wyrobione.
Gotowe ciasto nalezy koniecznie przykryć grubą ściereczką kuchenną i trzymać z dala od przeciągów, w ciepłym miejscu - w takim gdzie jest co najmniej 20-25*c.
Dobrze wyrośnięte to takie które podwoiło swoją objętość, wtedy nalezy je ponownie wyrobić. Ciasto drożdżowe pieczemy w temp 200-220*C. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z blachy,trzeba odczekać kilka minut i dopiero wyjać je z formy.
Tutaj znajdziecie przepisy na ciasta drożdżowe >>>
Tajemnice ciasta drożdżowego
Co zrobić by było idealne,smaczne i wyrośnięte? Wszystko w tej poradzie...
ocena: 4/5 głosów: 5