Przygotowanie 30 minut
Składniki na 4 porcje:
- 25 dag serka mascarpone
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżki likieru amaretto (lub innego migdałowego)
- mały kieliszek wiśniówki
- pół opakowania biszkoptów
- filiżanka mocnego naparu kawy
- ciemne kakao
Sposób wykonania:
1. Jajka dokładnie umyj. Wodę zagotuj z cukrem i gotuj ok. 3 min, aż syrop zgęstnieje. Gorący wylej na białka i ubijaj je, aż masa wystygnie.
2. Żółtka zmiksuj z serkiem mascarpone i amaretto. Połącz z ubitymi białkami.
3. Kawę wymieszaj z wiśniówką. W naparze maczaj biszkopty i wyłóż nimi dno prostokątnego naczynia. Przykryj połową masy serowej, potem znów biszkoptami maczanymi w kawie i resztą masy.
4. Kakao wsyp na sitko, posyp nim dość obficie wierzch deseru. Całość dobrze schłodź w lodówce.
Przepis pochodzi z magazynu: Przyjaciółka
Składniki na 4 porcje:
- 25 dag serka mascarpone
- 2 jajka
- 5 dag cukru
- 100 ml wody
- 2 łyżki likieru amaretto (lub innego migdałowego)
- mały kieliszek wiśniówki
- pół opakowania biszkoptów
- filiżanka mocnego naparu kawy
- ciemne kakao
Sposób wykonania:
1. Jajka dokładnie umyj. Wodę zagotuj z cukrem i gotuj ok. 3 min, aż syrop zgęstnieje. Gorący wylej na białka i ubijaj je, aż masa wystygnie.
2. Żółtka zmiksuj z serkiem mascarpone i amaretto. Połącz z ubitymi białkami.
3. Kawę wymieszaj z wiśniówką. W naparze maczaj biszkopty i wyłóż nimi dno prostokątnego naczynia. Przykryj połową masy serowej, potem znów biszkoptami maczanymi w kawie i resztą masy.
4. Kakao wsyp na sitko, posyp nim dość obficie wierzch deseru. Całość dobrze schłodź w lodówce.
Przepis pochodzi z magazynu: Przyjaciółka