BEZ POŚPIECHU
Ciasto pozostanie nienaruszone, jeśli ostudzisz je przed wyjęciem z formy. To małe poświęcenie na pewno się opłaci!
Ciasto orzechowe z białą czekoladą:
Składniki:
- 100 g masła
- 200 g białej czekolady
- 2 duże jajka
- 100 g cukru
- 120 g mąki
- łyżka cukru waniliowego
- 120 g orzechów i migdałów
Wykonanie:
1. Zaczęłam od postawienia na małym ogniu rondelka, w którym rozpuściłam tabliczki czekolady
z masłem.
2. W oddzielnym naczyniu ubijałam jajka z cukrem. Przestałam dopiero, gdy poczułam, że cukier całkowicie się rozpuścił.
3. Masę powoli dolewałam do czekolady. Dodałam mąkę, wszystko wymieszałam i wrzuciłam posiekane orzechy i migdały.
4. Przelałam masę do formy o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem. Piekłam 15–20 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto miało złoty kolor.
Źródło: Party