Kasia i Kurt gotują: Ciasto orzechowe

Masz ochotę na pyszny deser? Kurt Scheller zdradza Kasi Cichopek-Hakiel przepis na ciasto orzechowe z czekoladą.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kasia i Kurt gotują: Ciasto orzechowe

BEZ POŚPIECHU

Ciasto pozostanie nienaruszone, jeśli ostudzisz je przed wyjęciem z formy. To małe poświęcenie na pewno się opłaci!

 

Ciasto orzechowe z białą czekoladą:



Składniki:
 

- 100 g masła

- 200 g białej czekolady

- 2 duże jajka

- 100 g cukru

- 120 g mąki

- łyżka cukru waniliowego

- 120 g orzechów i migdałów

 

Wykonanie:

1. Zaczęłam od postawienia na małym ogniu rondelka, w którym rozpuściłam tabliczki czekolady

z masłem.

 

2. W oddzielnym naczyniu ubijałam jajka z cukrem. Przestałam dopiero, gdy poczułam, że cukier całkowicie się rozpuścił.

 

3. Masę powoli dolewałam do czekolady. Dodałam mąkę, wszystko wymieszałam i wrzuciłam posiekane orzechy i migdały.

 

4. Przelałam masę do formy o średnicy 20 cm, wysmarowanej masłem. Piekłam 15–20 minut w temperaturze 200°C, aż ciasto miało złoty kolor.



   


Źródło: Party