Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
Składniki na formę o średnicy 24 cm.
Spód:
- 14 sucharków
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 350g nutelli
Masa:
- 250 ml soku w zielonym kolorze
- 400ml śmietany 36%
- 1 galaretka agrestowa
- 150g serka waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- galaretka agrestowa
- 2-3 kiwi
Sposób przygotowania:
Spód: Za pomocą ściereczki kuchennej i młotka kuchennego rozbij sucharki na drobne kawałeczki. Przesyp je do miseczki, dodaj przetarte migdały i nutellę, a następnie dokładnie wymieszaj. Masa będzie krucha ale nie przejmuj się tym i przełóż ją do foremki (wcześniej dno formy wyłóż papierem do pieczenia). Masę dokładnie ugnieć palcami lub łyżką.
Masa: Zagotuj zielony sok następnie dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Ubij wcześniej schłodzoną śmietanę. Dodaj cukier puder oraz serek waniliowy i wymieszaj. Do masy śmietanowej dodaj tężejącą (jeszcze lejącą) galaretkę i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na przygotowany spód. Odstaw w chłodne miejsce.
Dekoracja: Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wody i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć (i też w tym przypadku galaretka musi być jeszcze lejąca). Obierz kiwi i pokrój je w plastry. Owoce układaj na tężejącej zielonej masie. Zalej tężejąca galaretką. Ciasto odstaw do całkowitego stężenia.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Zobacz przepisy na moje ciasta i desery >>>
Składniki na formę o średnicy 24 cm.
Spód:
- 14 sucharków
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 350g nutelli
Masa:
- 250 ml soku w zielonym kolorze
- 400ml śmietany 36%
- 1 galaretka agrestowa
- 150g serka waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- galaretka agrestowa
- 2-3 kiwi
Sposób przygotowania:
Spód: Za pomocą ściereczki kuchennej i młotka kuchennego rozbij sucharki na drobne kawałeczki. Przesyp je do miseczki, dodaj przetarte migdały i nutellę, a następnie dokładnie wymieszaj. Masa będzie krucha ale nie przejmuj się tym i przełóż ją do foremki (wcześniej dno formy wyłóż papierem do pieczenia). Masę dokładnie ugnieć palcami lub łyżką.
Masa: Zagotuj zielony sok następnie dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Ubij wcześniej schłodzoną śmietanę. Dodaj cukier puder oraz serek waniliowy i wymieszaj. Do masy śmietanowej dodaj tężejącą (jeszcze lejącą) galaretkę i delikatnie wymieszaj. Masę wylej na przygotowany spód. Odstaw w chłodne miejsce.
Dekoracja: Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wody i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć (i też w tym przypadku galaretka musi być jeszcze lejąca). Obierz kiwi i pokrój je w plastry. Owoce układaj na tężejącej zielonej masie. Zalej tężejąca galaretką. Ciasto odstaw do całkowitego stężenia.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Zobacz przepisy na moje ciasta i desery >>>
marietta
weronikaS