Tradycje i zwyczaje Wielkanocne

  • 4

Święta wielkanocne często traktowane są jako "mniej ważne" od Bożego Narodzenia. Tymczasem zapominanie o specjalnych przygotowaniach do tych uroczystych i ważnych dni to błąd!

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Tradycje i zwyczaje Wielkanocne
fot. Fotolia

W naszej kulturze i religii Wigilia i Wielkanoc są tak samo ważne, dlatego w tym roku nie zapomnijmy o specjalnym celebrowaniu tych chwil. Chcemy przybliżyć Wam najważniejsze tradycje i obyczaje Wielkanocne by nic nie umknęło Waszej uwadze podczas przygotowań.

WIELKANOCNE TRADYCJE, OBRZĘDY, ZAPOMNIANE ZWYCZAJE

Wielkanoc zaczynamy celebrować tak naprawdę już na tydzień przed świątecznym śniadaniem. W Niedzielę Palmową należy udać się do kościoła z gałązką wierzby, bukszpanu lub innej rośliny. Przysłowiowa palemka powinna być ozdobiona i kolorowa, tak by wyróżniała się czymś szczególnym.

Po jej poświęceniu przynosi się ją do domu i lekko smuga nią domowników - zagwarantuje to pomyślność i szczęście do końca roku dla każdego członka rodziny; samą palemkę należy zachować w bezpiecznym miejscu. Dzięki temu żadne nieszczęście nie będzie miało prawa się wydarzyć pod tym dachem.

W Wielką Środę następuje topienie Judasza przez płeć męską. Wielka kukła przypominająca nieco Marzannę (w wersji męskiej) musi zostać utopiona, by symbolicznie zło zostało ukarane. Judasz, bowiem był zdrajcą i w taki sposób wymierzano sprawiedliwość w dawnych czasach.
 
Kulinarnie podchodząc do tematu obyczajów wielkanocnych nie można nie wspomnieć o pogrzebie żuru - potrawy postnej, którą spożywano w dużych ilościach. Na dwa dni przed śniadaniem świątecznym resztki pozostałego żurku wylewa się po prostu organizując pogrzeb dla zupy, a przy tym - samego postu.

W Wielką Sobotę następuje tradycyjna święconka, czyli czas oczekiwania na zmartwychwstanie Pana Jezusa. W kościele następuje poświęcenie koszyczków z obfitym wyposażeniem. Znajdziemy tam jajka, czyli symbol życia, kiełbasę lub inny rodzaj domowej wędliny, chleb, przyprawy oraz słodkie, czekoladowe króliczki.

Nie powinno tam również zabraknąć baranka z cukru oraz odrobiny chrzanu. Święconka jest częścią niedzielnego, świątecznego śniadania spożywanego po rezurekcji. Stare, wiejskie opowieści mówią, że panna, która obmyje twarz wodą po ugotowanych jajach zostanie obdarzana niezwykłą urodą, a wszelkie ewentualne mankamenty zostaną usunięte.

W Wielką Niedzielę obowiązkowe jest uczestnictwo w rezurekcji o bladym świcie, a następnie uroczyste śniadanie z najbliższymi. Właśnie wtedy dochodzi do symbolicznego podzielenia się jajeczkiem.

W opisie tradycji wielkanocnych nie może także zabraknąć Lanego Poniedziałku, czyli czasu, kiedy wszelkie mokre psikusy są dopuszczalne, a nawet wskazane. Śmigus Dyngus to dzień, kiedy można oblewać wszystkich i wszystko. Niektórzy stosują tylko wodę, inni sięgają po perfumy.

Jesteśmy ciekawi, jakie tradycje kultywowane są w Waszych domach? Opowiedzcie nam o nich!