Truskawka - królowa lata

Truskawkowe lato, truskawkowy czas, truskawki, truskawki, najlepsze na świecie, lepszych na serio, nie znajdziecie.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Truskawka - królowa lata
Truskawki jeden z najbardziej lubianych owoców letnich. Te pierwsze owoce sezonowe pojawiają się już w maju. Historia truskawki jest króciutka powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomek wirginijskiej i chilijskiej w XVIII wieku we Francji.

Pomimo, że jest to obecnie jeden z najpopularniejszych owoców to początkowo był wykwintnym rarytasem europejskich dworów. Doceniano kunszt truskawki; wspaniały zapach, smak oraz niezwykłą urodę. Podawano ją na miniaturowych, porcelanowych talerzykach wraz szampanem. Owoce te były bardzo drogie i przeznaczone tylko dla nielicznych.

Zalety :są bardzo dobrym źródłem witaminy C, są niskokaloryczne.
Wady: mogą być przyczyną alergii ale na szczęście nie jest to częste zjawisko, pestki mogą podrażnić jelita.

Czy wiecie, że?

*Ze względu na swój czerwony kolor i kształt przypominający serce, truskawki uważano za afrodyzjak. Truskawki stały się symbolem Wenus, greckiej bogini miłości.
*W Bawarii natomiast rolnicy każdej wiosny używali truskawek, aby zapewnić bydłu zdrowie – rytuał ten praktykowany jest do dziś. Do rogów krów przywiązuje się małe koszyczki wypełnione truskawkami, jako dar dla elfów, które uwielbiają te słodkie owoce, i w podziękowaniu za ten dar sprawiają, iż bydło rodzi zdrowe potomstwo i jest obfite w mleko.
*Truskawki z bitą śmietaną - najpopularniejszy dziś deser - pierwszy raz podano na polecenie cara Piotra I ze słynnej dynastii Romanowów; kaprys władcy polegał na tym, że zażyczył on sobie tego przysmaku w środku rosyjskiej zimy. Ów fakt został odnotowany przez historię sztuki kulinarnej jako "Truskawki a'la Romanow", lecz źródła milczą o tym, skąd wzięto wówczas świeże owoce.
*Truskawka może być stosowana jako doskonały wzmacniacz zębów, wystarczy rozetrzeć ją na dziąsłach oraz zębach i poczekać tak kilkanaście minut.

A dzisiaj? Sezon na truskawkę trwa w najlepsze. Wykorzystać możemy niemal do wszystkiego, są niezwykle wdzięcznym tematem w kuchni. Można je mrozić, gotować, przyrządzać z nich rozmaite desery ciasta, sałatki, kompoty, koktajle dżemy czy wykorzystać do mięs.

W każdej formie truskawki są genialne i zawierają cenne substancje: antocyjany, witaminę C , fosfor i żelazo. Obudził mnie dzisiaj zapach truskawek. W kuchni czekała niespodzianka otóż rodzice przywieźli mi jakieś 15 kilo tego owcu. Pomyślałam więc : Czy zadaniem truskawki jest tylko to by ją zjeść? Początkowo planowałam wykorzystać ją w celach upiększających lecz okazało się, że jej przeznaczenie jest zupełnie inne :(

Dziś cały dzień robię z nich dżem dla całej rodziny. Herbata z liści truskawek Składniki: -2 czubate łyżeczki liści truskawki (ususzonych) -¼l. wody. Przygotowanie: Liście truskawki zalać wrzątkiem. Zaparzyć, przecedzić, pić 3 razy dziennie po 1 filiżance. Herbatka pomaga na biegunkę :)