Truskawki zamrożone zachowują smak i aromat, ale z powodu dużej zawatrości wody tracą jędrność. Jeśli chcemy zamrozić całe truskawki wybieramy owoce dorodne. Na pulpę można wziąć mniej okazałe, byle nie były zarażone pleśnią. Po zerwaniu muszą być suche, chyba,że chcemy je mrozić jako pulpę. Dlatego, gdy kupujemy je w łubiankach zwróćmy uwagę, czy nie cieknie sok. Owoce segregujemy, jeśli się trafią niedojrzałe, można je na kilka godzin zostawić na słońcu. Usuwamy szypułki. Truskawek nie płuczemy, możemy je wysuszyć na papierowym reczniku, chyba, że są gorszej jakości lub bardzo zabrudzone. Całe truskawki najlepiej zamrozić na tackach z dostępem powietrza, popakować w plastikowe woreczki i ponownie umieścić w zamrażarce. Można również zamrozić je od razu w plastikowych pojemnikach. Takie truskawki trzymamy w lodówce do 12 miesięcy. Warto też zamrozić truskawkową pulpe. Wlewamy zmiksowaną masę do pojemników, zostawiając przestrzeń 2cm. Pojemniki umieszczamy w zamrażarce. Pulpę można przechowywać 6 miesięcy. Jak rozmrozić truskawki. Po wyjęciu z zamrażarki woreczki lub pojemniki z truskawkami zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny.